Humanitas Lansingerland is op zoek naar een nieuwe voorzitter

Lansingerland - Humanitas Lansingerland biedt hulp aan 400 à 500 mensen die het (even) niet alleen aankunnen op financieel of sociaal gebied. De vereniging heeft ruim 200 vrijwilligers die ondersteund worden door tien professionele coördinatoren en een bestuur van acht leden. Voorzitter Bas van Ginneken neemt eind dit jaar afscheid na acht jaar in het bestuur van Humanitas werkzaam te zijn geweest.

Marianne Karsemeijer

De eerste vier jaar was Van Ginneken binnen het bestuur als portefeuillehouder verantwoordelijk voor Home Start en de laatste vier jaar als voorzitter. Statutair mag je maximaal twee termijnen van vier jaar in het bestuur zitten en daarom is Humanitas Lansingerland nu op zoek naar een nieuwe voorzitter.

Verbindende rol

Het bestuur is een goed draaiend team van acht kundige, sociaal betrokken mensen. Naast de algemene functies als penningmeester en secretaris zijn de bestuursleden portefeuillehouders voor de verschillende activiteiten van Humanitas. Het bestuur komt eens in de zes weken bij elkaar. Humanitas Lansingerland is onderdeel van de landelijke Humanitasvereniging.
"De voorzitter heeft vooral een verbindende rol binnen het bestuur," zegt Van Ginneken. "Je zorgt dat de samenwerking goed verloopt, maar ook naar buiten toe heeft hij of zij een verbindende functie. Je zorgt dat de relaties met de gemeente en met de sponsors goed zijn, maar ook met de vrijwilligers. Als bestuur zorg je ervoor dat de vrijwilligers goed en met plezier zich kunnen inzetten."

Wat maakt het vrijwilligerswerk bij Humanitas Lansingerland bijzonder?

Van Ginneken: "Als vrijwilliger kun je mensen helpen om hun leven weer vorm te geven, door hen te helpen bij belangrijke aspecten van hun leven, op financieel maar ook op sociaal gebied. En het mooie van Humanitas is dat vrijwilligers daar vakkundige hulp bij krijgen. Ze hebben ondersteuning en begeleiding van tien HBO opgeleide professionals als coördinatoren op de verschillende gebieden waar we actief zijn. Deze coördinatoren zorgen ervoor dat de juiste vrijwilligers aan de deelnemers gekoppeld worden. Het zijn trajecten van één à twee jaar, waarbij de deelnemer gerichte begeleiding krijgt van een vrijwilliger. Als mensen het weer zelf aankunnen na zo'n traject geeft dat veel voldoening. En dat is belangrijk, want het werk moet voor de vrijwilligers vooral leuk zijn. We doen hartstikke mooi werk, dat goed georganiseerd is. Als bestuur heb je een mooie rol om te zorgen dat het geheel van deelnemers, vrijwilligers en betaalde krachten goed loopt."

Wat zijn de uitdagingen voor het bestuur?

Voor de nieuwe voorzitter en het bestuur van Humanitas Lansingerland is voor de komende jaren het werven en binden van vrijwilligers een belangrijke opgave. Gelukkig zijn er ruim 200 vrijwilligers actief binnen Humanitas Lansingerland, die uitnodigende en motiverende voorbeelden kunnen zijn."Vrijwilligerswerk is meer dan betaald werk, iets wat je doet vanuit je eigen motivatie en ideeën," zegt Van Ginneken. "daarin bevestigd worden en dat zien werken geeft veel terug aan voldoening en plezier. We hopen meer mensen te kunnen interesseren voor dit mooie werk."

Voor meer informatie over de activiteiten van Humanitas Lansingerland en de vacatures kijk op humanitas.nl/lansingerland .