VVD, Leefbaar 3B en GroenLinks slaan handen ineen

Plan voor aanpak ‘donkere plekken’ in Lansingerland

Lansingerland - Christiaan Toussaint (VVD) wil, samen met collega-raadsleden Menno Duk (GroenLinks) en Jan Pieter Blonk (Leefbaar 3B), een integraal plan opstellen met als doel alle 'donkere' plekken in Lansingerland in kaart te brengen. Wie zo'n plek wil melden kan dit doen via christiaan.toussaint.vvd@gmail.com met in het onderwerp ‘donkere plek’.

Het is september, de zomervakantie is voorbij, het sportseizoen voor de voetbal en de hockey is begonnen, kinderen gaan in de vroege ochtend weer naar school en iedereen is terug van vakantie om in de ochtendspits naar het werk te gaan. Kortom, het is weer drukker op de weg en tegelijkertijd wordt het zicht slechter omdat de donkere dagen voor de deur staan. Goede verlichting is dus van cruciaal belang zodat met name kwetsbare verkeersdeelnemers in het donker beter zijn te zien. Denk hierbij aan de vele kinderen die ’s avonds na het sporten op de fiets naar huis gaan in het donker maar ook de oudere mevrouw of meneer die ’s avonds nog even snel de hond uitlaat.
Toussaint ligt zijn plan toe: "De gemeente Lansingerland heeft verkeersveiligheid hoog in het vaandel staan met als doelstelling het aantal verkeersslachtoffers terug te brengen naar nul. Het is belangrijk om bij donker weer en 's avonds goed zicht te hebben en zo veilig aan het verkeer te kunnen deelnemen. Collega-raadsleden Menno Duk en Jan Pieter Blonk hebben al eerder een aantal donkere plekken binnen Lansingerland met succes aangekaart. Maar tot nu toe ontbrak er een integrale aanpak voor de hele gemeente. Een plan waarin alle donkere plekken in kaart zijn gebracht zodat de gemeente ze aan kan pakken. Dit plan wil ik als woordvoerder Mobiliteit vanuit de VVD-fractie samen met raadsleden Duk en Blonk opstellen. Maar het is, naast samen te werken binnen de gemeenteraad, ook van cruciaal belang dat bewoners zelf hun verantwoordelijkheid nemen door en masse hun donkere plekken aan te melden."
Menno Duk (GroenLinks): "Sommige plekken zijn bewust donker gelaten voor nachtdieren. Hier dient rekening mee gehouden te worden. Maar waar bewoners in de avond structureel fietsen of hun hond uitlaten dient er goede verlichting te zijn om de verkeersveiligheid te waarborgen".
Jan Pieter Blonk (Leefbaar 3B): "In het verleden heb ik al een aantal donkere plekken aangewezen, zoals de route naar de tijdelijke fietsersbrug over de N209 bij de aanleg van de A16 waar verlichting volledig ontbreekt als ook op het viaduct over de HSL in de Boterdorpseweg."