Monumentendag in de Dorpskerk Bleiswijk

Bleiswijk - Op zaterdag 10 september was het Monumentendag, met als nieuwe sponsor Nederland Monumentenland (een overkoepelende organisatie met elf partners). Ook was het Nationale Orgeldag. Ook de Dorpskerk Bleiswijk was geopend voor belangstellenden, de vlaggen hingen uit en de Historiegroep van de Dorpskerk was aanwezig voor toelichting en vragen.

Op deze dag werden groepsgewijs en individueel rondleidingen in de kerk verzorgd, waarbij er ook gelegenheid werd geboden voor een orgelrondleiding en een rondleiding en een wandeling door de prachtige Bijbelse kerktuin, waarin meer dan 50 soorten bijzondere planten uit het Midden-Oosten aanwezig zijn. Deze tuin wordt actief onderhouden door een enthousiast team van vier vrijwilligers.
Gedurende de gehele dag bezochten 35 personen (7 personen beneden de 40 jaar en de overigen boven de 50 jaar) de Dorpskerk. Veel bezoekers waren verrast door de rijkdom van het cultureel erfgoed en spraken hun waardering uit voor de schoonheid en rust van deze kerk. De bezoekers kwamen uit Bleiswijk, Bergschenhoek, Berkel en Rodenrijs, Delft, Moerkapelle, Gouda en Wijk bij Duurstede; ook was er een echtpaar uit Canada.
Er waren diverse bezoekers met historische belangstelling voor kerken, orgels, geschiedenis en fotografie.
Vier plaatselijke organisten bespeelden het in 2014 gerestaureerde orgel (gebouwd in 1842 door vader Leonard en zoon Matthias van den Brink uit Amsterdam). In 2020 is de pedaalkas van dit orgel gerestaureerd. Er werd koffie en thee aangeboden aan alle bezoekers, en er was informatie beschikbaar over het kerkgebouw en het interieur.
Al met al was het een bijzonder geslaagde dag, met veel geïnteresseerde bezoekers.