Initiatiefnemer Cas de Heus: "Handvatten voor een betere kwaliteit van leven"

Diabetes+ geeft onzichtbare ziekte een gezicht

Berkel en Rodenrijs - Het idee bleef veertien jaar slechts voorbehouden aan bedenker Cas de Heus. Tot hij zijn plan van toen ruim twee jaar geleden alsnog uitpakte en met hart en ziel vormgaf. De goede doelen stichting Diabetes+ was niet alleen een feit, maar bleek duidelijk ook in een grote behoefte te voorzien. Niet voor niets werd de snelst groeiende diabetesorganisatie van Nederland winnaar van de publieksprijs 'Meest Duurzame Zorg Initiatief 2021' van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Arie van Driel

De Heus: "Een maand voor de eerste lockdown besloot ik om het roer volledig om te gooien en mijn belofte, die ik veertien jaar eerder na mijn diagnose met mezelf maakte, in te lossen. De kwaliteit van leven met type 1 diabetes in Nederland verbeteren, dat was wat ik mezelf had voorgenomen. Mijn vorm van suikerziekte, zoals dat vroeger heette, is een onzichtbare ziekte die een gezicht verdient." Dat was eind 2019.
Terug in de tijd. In dit geval naar 2006, het jaar waarin De Heus de diagnose diabetes kreeg. "Ik was 32 jaar, stond midden in het leven. Ik had een mooie carrière, was fervent hardloper en zeiler. Ineens stond dat leven op z´n kop. Het begon met dorst. Héél veel dorst. Zoveel zelfs, dat ik mijn dorst onmogelijk kon lessen. Voor de huisarts was het al vrij snel duidelijk: suikerziekte. Met een pilletje werd ik naar huis gestuurd.

Onderschat

Omdat de bloedsuikerwaarden hoog bleven, wilde ik naar een specialist. Dat ik diabetes had, dat klopte. Alleen niet het bekendere type 2 wat meer dan 1 miljoen mensen hebben. Ik had type 1, een vorm van diabetes dat onderschat en onderbelicht was en nog altijd is. Thuis zocht ik online naar antwoorden, die ik niet kon vinden. Wat weer leidde tot nog meer vragen. Ik voelde mij alleen. Ik miste een andere Cas met type 1. Het was alsof ik als niet-zwemmer in het diepe werd gegooid. Terwijl de badmeester vanuit zijn torentje toekeek."
Om zijn diagnose te verwerken, schreef hij zijn ´Zonder Suiker Plan´ dat type 1 diabetes aan de anonimiteit moest onttrekken en gelijkgestemden met elkaar zou verbinden (peer support). Al deed hij er tot eind 2019 niets mee. De Heus: "Eind 2017 kreeg ik een rot ongeluk. Tijdens het lange revalideren vroeg ik mij af: ´Wat doe ik als ik weer kan werken?’ Eer ik er zelf erg in had, las ik mijn oude plan. In elke vezel voelde dat als mijn levensmissie! Het bood zoveel kansen. En het gaf ook nog eens een gezicht aan een PECH-ziekte in hoofdletters. Want je komt er nooit vanaf."
Niet veel later - begin 2020 - vormde het plan het fundament voor Diabetes+. Volledig voor én door mensen met type 1 diabetes. Inmiddels is de stichting niet meer weg te denken uit diabetesland, zit hij aan tafel met politici en zorgverzekeraars en zijn de behandelaars blij met zijn initiatief. Maar is het vooral een vangnet voor iedereen die ermee in aanraking is of nog komt.

Topsport

De Heus: "Met elkaar zorgen we voor pluspunten voor patiënten met type 1. Wij bieden hen een warm bad voor (h)erkenning, inspiratie en de juiste handvatten voor een betere kwaliteit van leven. Er zijn mensen die bewust verzwijgen dat zij diabetes hebben. Bang zijn om hun relatie of baan kwijt te raken. Dat zou toch niet mogen! Vergeet niet dat een patiënt 24/7 met deze ziekte bezig is. Er zijn 640 basisonderwerpen te leren, 160 beslismomenten per dag en 42 factoren die van invloed zijn op je bloedsuikerwaarde. Dat is vermoeiend en ingrijpend. Topsport dus. Voor de patiënt, maar zeker ook voor diens naaste omgeving."
Tot eind september organiseert supermarkt Jumbo in Berkel-Westpolder een statiegeldactie ten faveure van Diabetes+.
Informatie: www.diabetesplus.nl .