MiniWegWedstrijd RRC De Pedaalridders, fietsen op een veilig parcours

Lansingerland - Hoe klein ook de jeugdige rennertjes. Storm en regen konden deze middag geen spelbreker zijn op het wielerparcours van wielerclub Ahoy waar RCC De Pedaalridders te gast was en gastheer voor de jongste jeugd.
De Pedaalridders is met zijn 112-jarige historie één van de oudste wielerverenigingen van Nederland en richt zich op de jeugd van Lansingerland en de directe omgeving. Twee keer per week trainen de jeugdleden vanuit het clubhuis in Bergschenhoek onder het motto 'Met plezier en laagdrempelig wielrennen ontdekken'.

Rien Kuyvenhoven

Voor beginnende renners is deelname aan wedstrijden in heel Nederland nog wat teveel gevraagd. Vandaar het initiatief van diverse verenigingen uit de regio om in de buurt wedstrijden te organiseren. Zo ook op het parcours aan de Doenkade op de grens van Lansingerland en Rotterdam. Er waren wedstrijden in diverse categorieën. Ouders en vrijwilligers zagen de jonge wielrenners ploeteren in de regenbuien afgewisseld met het najaarszonnetje. UItleg kregen we van bestuurslid en penningmeester van De Pedaalridders, Richard van Os.

Leren

"Deze MiniWegWedstrijden zijn opgezet door verschillende wielerverenigingen uit Zuid-Holland om de jeugdwielrenners, tussen de 8 en 15 jaar waarvoor het bij de KNWU wedstrijden nog te hard gaat, een leuke wedstrijdmiddag te bezorgen. Om iedereen op zijn niveau te laten rijden is er ook een promotieregeling. Elke rijder die drie keer in de top 5 eindigt en minimaal één keer wint promoveert naar een leeftijdscategorie hoger. Promoveert een kind voor de tweede keer dan is hij klaar voor de KNWU wedstrijden in zijn eigen leeftijdscategorie en mag hij niet meer starten bij de MiniWegWedstrijden. De competitie bestaat uit in totaal uit negen koersen. De wedstrijd bij ons is de achtste. Deze wedstrijden moet je zien als leren fietsen in een groep. Daarom ook is een afgesloten parcours belangrijk. Het is een jaarlijks terugkerend evenement. Wat de zomer betreft trainen we op dinsdag- en donderdagavond. We zijn tegenwoordig ook te gast bij het Noords Centrum aan de Hoeksekade waar we een eigen home hebben en jongens en meisjes kunnen ontdekken of fietsen ze bevalt."

Samengesteld

De meer dan een eeuw oude vereniging heeft op dit ogenblik dertig jeugdleden, een handjevol licentiehouders en een hechte groep die met regelmaat toertochten rijdt. "Maar onze doelstelling voor de toekomst is om nog meer jeugdleden naar de club te trekken", aldus Richard van Os die zelf ook een zoon en dochter heeft die op de fiets zitten. Zoon Liam is bij een Westlandse vereniging actief waar hij met een gemengde ploeg van diverse verenigingen kans krijgt op buitenlandse wedstrijden. Een dergelijke ploeg zal ook komend seizoen bij het veldrijden bij De Pedaalridders en Ahoy worden samengesteld. Daarnaast probeert de vereniging ook renners warm te krijgen voor het baanfietsen. "Een fraaie discipline", weet Richard van Os. "Een aantal van onze jeugdleden rijdt op de vrijdagavond op de fraaie houten wielerbaan in Sloten waar De Pedaalridders een eigen materiaalbox heeft. Zij krijgen daar training van de Amsterdamse baanwielrenschool", aldus Van Os.
Informatie: kijk op de website wwwdepedaalridders.nl of stuur een mail naar jeugd@depedaalridders.nl.

Uitslagen

De uitslagenlijst van de MiniWegWedstrijd van afgelopen zaterdag bekijkend zien we een aantal renners van De Pedaalridders en RWC Ahoy op de eerste plaatsen.
Cat 2: 2e plaats Maartje van der Wouden (RRC de Pedaalridders); Cat 4: 3e plaats Jonas Klein Haneveld (RWC Ahoy); Cat 5: 1e plaats Daan de Graaf (RRR de Pedaalridders); Cat 6: 1e Ryan van Coeverden, 2e Sebastiaan Nyaga en 3e Bob van Putten (allen RWC Ahoy); Cat 7: 3e Robbin ten Brink (RRC de Pedaalridders).