In deze aflevering (332) van Heden & Verleden staat BVCB centraal. De Bergschenhoekse voetbalclub bestaat dit jaar 75 jaar.

Wie wil reageren of ideeën heeft voor Heden & Verleden kan contact opnemen met de redactie: tel. 010 - 5118892 (keuze 2) of redactie@de-heraut.nl.

Door Rien Kuyvenhoven / Ronald Helder

BVCB viert 75-jarig bestaan

Bergschenhoek - Dit jaar bestaat BVCB 75 jaar. Op 16 oktober 1947 werd de club opgericht onder de naam BVC. Omdat er in Bilthoven al een BVC bestond, verzocht de KNVB om de naam te veranderen en zo kwam er een tweede B bij. Dit seizoen worden er tal van activiteiten en festiviteiten georganiseerd om met elkaar, jong en oud, groot en klein, de verjaardag en het jubileum te vieren.

In de jaren dertig waren er in Bergschenhoek drie voetbalverenigingen. De katholieke Hoeksenaren speelden bij R.K.V.V. De Duiven, de hervormden bij S.V.H. Steeds Volharden en anderen bij De Hoekse Boys. De eerste twee clubs speelden naast elkaar aan de Oosteindseweg op het veld van boer Van Dijk, oftewel 'Keessie Pijp'. De Hoekse Boys zaten ongeveer 500 meter verder, op het terrein waar nu de Wilhelminastraat ligt. De voetbalvelden waren geen gecultiveerde voetbalterreinen zoals nu het geval is, maar ordinaire polderkavels. Met geheel andere afmetingen dan we nu gewend zijn. Veertig meter breed en honderdtwintig meter lang.
Op zo’n veld speelde in 1934 een elftal van S.V.H. met mannen als Gerrit Voorwinden, Sjaak Bakker, Leen Teeuw, Jan Meijndert, Daan Spiering en Jan Cornelissen. Het veld was niet echt geweldig. Vooral de sloot als zijlijn was een doorn in het oog. S.V.H. liet hem dan ook dempen met een mengsel van autobanden, puin, aarde en gras. Later kwam men deze rommel weer tegen toen de grond bouwrijp werd gemaakt voor de nieuwbouw in Bergschenhoek. De geldingsdrang op weg naar een brede toekomst werd de voetbalvereniging S.V.H. noodlottig. De rekening kon niet betaald worden en de toenmalige penningmeester loste de schuld in en verklaarde de club failliet.

Primitief

De Hoekse Boys was al als een kaarsvlam uitgegaan door bloedarmoede en De Duiven speelde niet meer vanwege de oorlog. Op 14 juli 1947 om zeven uur 's avonds stond er eindelijk een echte match op de rol. Een heel bijzondere, want het geld dat zou worden opgehaald, was voor 'de jongens' in Nederlands-Indië. Waarschijnlijk was het geld bestemd voor sportmiddelen. Voor een wedstrijd tussen oude Hoekse voetballers en het tweede van BVC moest 35 cent entree betaald worden, kinderen betaalden 15 cent. De belangstelling was overweldigend. Er waren zelfs mensen vanaf de Rotte komen lopen.
Het ging in die tijd – in vergelijking met tegenwoordig – allemaal een beetje primitief.
De oorlog had een grote wissel getrokken op het maatschappelijke leven en de armoede was overal aanwezig. Het was zelfs zo dat een flink aantal leden de contributie gewoonweg niet kon betalen. Ook kwam het voor dat men op een krakkemikkige fiets naar Ridderkerk ging. De banden waren van tuinslang en geld om een degelijk zadel te kopen was er ook niet. Het ontbreken van geld openbaarde zich ook in de faciliteiten van BVCB. Voorafgaand aan de wedstrijd moest eerst de koeienstront van het veld worden geschept. In een door en door versleten kruiwagen werd een gaatje gemaakt, zodat deze gebruikt kon worden om de lijnen te kalken.

Sportief

In het seizoen 2009/2010 promoveerde BVCB naar de eerste klasse van de KNVB na in de loop der jaren vanuit de Rotterdamse onderbond te zijn opgeklommen. In 2014 degradeerde de club weer naar de tweede klasse. In seizoen 2017/18 werd onder leiding van Jan Everse het kampioenschap behaald en daarmee promoveerde BVCB weer naar de eerste klasse. De club speelt sinds 2000 op de Sporthoek en daarvoor aan de Oosteindseweg en de Berkelseweg. De club heeft momenteel de beschikking over twee grasvelden en vier verlichte kunstgrasvelden.

Lief en Leed Commissie

De club besteedt veel aandacht aan het wel en wee van de leden, de vrijwilligers en sponsoren. Met name de afgelopen coronajaren hakten er bij veel mensen in. Reden om een Lief en Leed Commissie in te stellen. Er is aandacht in geval van een blessure, ziekenhuisopname, trouwen, geboorte en zeker als er iemand overleden is.