Een keur aan artiesten en een uitzinnig publiek

Opperdepop kwam, zag en overwon

Bergschenhoek – Uitbundiger had het Opperdepop Festival niet gevierd kunnen worden dan donderdag 8, vrijdag 9 en zaterdag 10 september. Het in groten getale opgekomen publiek nam drie dagen het evenemententerrein naast De Windas volledig in zijn bezit en verliet het pas zaterdagavond laat met een zeer, zeer tevreden gevoel. Wat een feest!

Yennah Schenk en John Hofman

Donderdagmiddag opende Duncan Laurence het festival, waarna het programma vervolgd werd met Guus Meeuwis en Shaky Ground. Elk optreden duurde ongeveer een uur. Samen met vijf bandleden zong Duncan Laurence nummers als Arcade, Someone Else, Feel Something en Umbrella. Ook speelde hij de akoestische versie van zijn nieuwe nummer Electric Life. Hij was zichtbaar trots op dit mooie nummer dat goed ontvangen werd door het publiek. Een voor Duncan Laurence belangrijk nummer is Stars. Hij schreef het speciaal voor het Songfestival in Rotterdam. Doordat hij ziek was, kon hij tot zijn teleurstelling het nummer niet in Rotterdam laten horen. Dat lukte wel op Opperdepop waar hij met zijn authentieke stem in combinatie met pianospel een klein en intiem gevoel creëerde.
Tussen de optredens door was telkens een pauze ingelast. Het publiek had daardoor alle tijd om in de kraampjes van veelal lokale horeca een hapje en een drankje te nemen. Er was van alles verkrijgbaar, kibbeling, hotdogs, gerechtjes met buikspek, gamba’s, poke bowls, flammkuchen, bao buns en natuurlijk patat en ijs. Op het terrein was ook een grote feesttent ingericht waar iedereen lekker een biertje - het waren er meestal meer - kon drinken en mee zong met bekende Nederlandse hits.
Op het terrein was een tent opgebouwd waar kinderen en jongeren samen met jongerenwerkers creatief bezig kunnen zijn. Ook was er een silent disco waar ze lekker konden dansen en zingen.
Guus Meeuwis was de tweede artiest die op het podium stond. Waar er bij Duncan nog niet zoveel publiek aanwezig was, werd het bij Guus een stuk drukker. Dat zorgde meteen voor meer sfeer. Met zijn vertrouwde gitaar stapte hij het podium op. Hij speelde nummers zoals Mag ik dansen, Tranen gelachen, Het is een acht en Brabant. Zodra hij de tekst 'De regen verpest een middag in maart' inzette, begon het toepasselijk te regenen. Gelukkig was het publiek voorbereid en had men een paraplu of regenponcho bij zich. Luidkeels zong iedereen de hits van Guus mee en vond iedereen het jammer dat hij na een uurtje al van het podium afstapte. De laatste van de avond waren Shaky Ground. Deze dance-soul-pop coverband zorgde ervoor dat het publiek de lekker de heupjes losgooiden.

Knaller

Op de tweede dag van Opperdepop stonden Remedy, BLØF, Niels Geusebroek en Di-Rect op het programma. Het festivalterrein was een beetje nat en modderig door de regen die 's nachts was gevallen. Maar dat mocht de pret niet drukken. Remedy, bestaande uit vriendinnen Soraya en Wendy, zong verschillende covers waaronder Treasure en Uptown Funk van Bruno Mars. Ook speelde er een saxofoniste mee met een nummer. Halverwege hun set wisselden ze met Jeffrey Schenk die de gelegenheid kreeg om een paar nummers te zingen. Aan het einde deden ze samen hun nieuwe singel Dansen.
Tijdens het optreden van BLØF stond het hele veld vol met mensen. Het was een knaller van een set vol hits zoals Zo stil, Harder dan ik hebben kan, Spijt heb je morgen maar, Hier aan de kust en Omarm me. De band begon het optreden met hun nieuwe singel Horizon. Paskal moest lachen toen ze het nummer 'Harder dan ik' aankondigde, want het begon al langzaam te spetteren. Dat de bezoekers uiteindelijk in de stromende regen stonden, gaf toch wel een andere dimensie aan het nummer. Het weerhield niemand ervan keihard mee te zingen.
Niels Geusebroek hield het in tegenstelling met andere artiesten wat rustiger. Zijn set bestond vooral uit akoestische en rustige nummers zoals Take your time girl en Year of Summer. Dat was voor het publiek wel even een omschakeling, zeker omdat er ook een aantal minder bekende nummers bij zaten. Di-Rect sloot de tweede dag af met een energieke en kleurrijke set met nummers als Young Ones, Through the looking glass en Soldier on. Vooral dit laatste nummer, dat tijdens corona een andere lading kreeg, zorgde voor kippenvel.

Prachtig weer

Zaterdagmiddag werd het heerlijk weer. De middag begon met de Nederpop All Stars die een paar oude rotten in het vak hadden meegebracht. Eerst was het tijd voor ‘een kopje koffie’, want onder meer met dit nummer trad Nol Havens, de zanger van de band Toontje Lager op, en met succes! Doorgewinterde mannen die All Stars. Zo ook zanger Henk Westbroek van voorheen Het Goede Doel. Het van hem bekende België werd dan ook luidkeels meegezongen en hij vroeg zich nog steeds af ‘Waar is hier de nooduitgang?’, die hij overigens niet nodig had, want het publiek omarmt hem nog steeds. Hierna was het de beurt aan Erik Mesi, zanger van Toontje Lager. Vanwege zijn inmiddels gevorderde leeftijd zong hij wellicht een toontje lager, maar het klonk nog steeds als een dijk! Het Stiekem met je gedanst bracht het duizendkoppige publiek in beweging en je voelde het veld onder je voeten bewegen.
’s Avonds stroomde het terrein weer vol want wie wil zanger Alain Clark nu niet horen en zien. Het is gewoon een genot om naar deze man te luisteren met zijn bijzonder mooie stem en prachtige vaak jazzy nummers. Het publiek vermaakte zich ook deze avond tussen de optredens door. Het leek soms wel een reünie, want er werden veel oude bekenden gezien. In de Biertent liet het Lansing Jazz Combo ook nog van zich horen. Daarna ging het weer richting het hoofdpodium om te genieten van Miss Montreal en haar band. Als er één is die het publiek kan bespelen dan is zij het wel. Ze zong een aantal van haar belende nummers en die gaan er altijd in als koek, begeleid door een stel geweldige muzikanten.
Sluitstuk van de avond waren Suzan & Freek, het zo beweeglijke ‘love’ koppel met hun bijzondere liedjes, waar vooral de jongste bezoekers van het festival op stonden te wachten. Elk woord van hun nummers werd meegezongen. Met name Suzan springt en danst over het podium als een jong hert en dat heeft een positieve invloed op de kids. Het werd een geweldig optreden dat een festival afsloot dat zijn sporen op een positieve manier nog lang zal nalaten.