Doorgroeimogelijkheden PWA en De Kwakel

Nieuw schoolgebouw verrijking voor de buurt

Berkel en Rodenrijs - Voor de leerlingen van CBS Prins Willem-Alexander en Jenaplanschool De Kwakel begon op maandag 22 augustus het nieuwe schooljaar met een spelletje: ´Sleuteltje Doorgeven´. Met wethouder Simon Fortuin als bevlogen spelleider, ging een grote rode sleutel over heel veel kinderhoofden van hand tot hand. Als ware het de wave op een volgepakte voetbaltribune.

Arie van Driel

Uiteindelijk kwam de sleutel in handen van Sebastiaan van der Tier. De angst van de directeur van De Kwakel dat de sleutel niet in het (spiksplinternieuwe) slot zou passen, bleek echter ongegrond. De sleutel paste en zo kon de nieuwbouw van beide basisscholen officieel in gebruik worden genomen. Dat dat ook nog eens op de eerste schooldag van een nieuw leerseizoen gebeurde, gaf het feestje niet alleen extra kleur. Dat maakte het voor zowel leerkrachten als scholieren ook nog eens spannender. Voor één keer begonnen de lessen dan ook niet op tijd.

Wennen

De beide schooldirecteuren - Nelly Roek (PWA) en Van der Tier - maakten daar als vanzelfsprekend geen punt van. Na de plichtplegingen rond de officiële opening, wachtte hen onder meer de her en der gestapelde verhuisdozen wier inhoud nog moet worden uitgepakt. Verder is het vooral wennen. Nelly: "Waar kan ik die en die collega in het gebouw vinden? Die tussendeur. Moet ik die nou openduwen of opentrekken? Waar komt in de centrale hal nou precies de schoolbibliotheek? Want wij blijven onze leerlingen motiveren om te gaan lezen."
De bibliotheek is overigens een voorbeeld waarin beide scholen samen optrekken. Wellicht dat zij het sinterklaasfeest ook samen gaan organiseren. Het vieren van kerstmis is een ander verhaal. Zo heeft De Kwakel bijvoorbeeld zijn lichtjestocht door de wijk. En de PWA zijn musical in de kerk of een samenzijn met leerlingen en hun ouders op het schoolplein.
Sebastiaan: "Wat Kerst betreft, daar moeten wij samen nog even onze weg in zien te vinden. Het collectieve koffieapparaat lijkt mij een goede plek om het erover te hebben."

Concept

Ergens rond koffietijd keerde de rust terug in het uit twee etages bestaande pand dat een uniek concept ´huisvest´: vier onderwijsvormen onder één dak. Twee basisscholen met samen zo´n 450 leerlingen naast een kinderopvang (Prokino) en een peutercentrum (Inkipinky). Met elk een eigen plek in het gebouw met een eigen uitstraling. Daarnaast kunnen de vier instellingen gebruik maken van elkaars kennis en ervaringen.
Wethouder Fortuin: "Naast het op diverse vlakken met elkaar samenwerken, is het ook toekomstgericht. Leerlingen van de groepen 7 en 8 krijgen te maken met nieuwe vormen van onderwijs. Wat betekent dat zij vier dagen in de week fysiek les krijgen. En dag vijf hybride onderwijs via internet. Tijdens de coronaperiode is daar veel ervaring mee opgedaan. Leren op afstand door middel van webapplicaties is niet alleen de toekomst, maar in zekere zin ook een manier om het lerarentekort op te vangen."

Groen

De nieuwe energie-neutrale accommodatie - onder meer 320 zonnepanelen - is gebouwd op de locatie van de oude scholen; op de hoek van de Chrysantenhof en de Anjerdreef. De sloop van de oude panden nadert inmiddels haar einde. Op de dan vrijgekomen plek verrijst groen. Zoals het nu nog kale schoolplein en de buitenruimten straks ook een oase van groen worden.
Fortuin, kort maar krachtig: "Dit nieuwe gebouw met zijn eigentijdse uitstraling plus de combinatie van baksteen en houten gevelbekleding, sluit naadloos aan bij de groene omgeving. Kortom, een verrijking voor de buurt."