Hoewel het nog volop zomer is zijn de scholen in onze regio deze week weer begonnen. En dat is even wennen, na een periode van rust. Gezinnen met kinderen moeten weer even in het ritme komen. Weer op tijd opstaan en zorgen dat de kinderen veilig op school komen. Dit gebeurt vaak met de auto, maar als de kinderen groot genoeg zijn kunnen ze ook zelf op de fiets en eigenlijk is dat ook wel zo gezond. Maar ik weet van mijn eigen kinderen dat het best spannend is. De eerste tijd fiets je met ze mee maar wanneer laat je ze alleen gaan? Want ook de drukte op de weg zal weer toenemen nu de vakanties zijn afgelopen en iedereen weer naar werk en school gaat.
Van een bekende fietsfabrikant las ik een aantal tips die ik jullie niet wil onthouden:
Tip 1: Gaat jouw kind voor het eerst met de fiets naar (een nieuwe) school? Oefen dan samen de route naar school. Zo kunnen onderweg de mogelijke gevaarlijke situaties extra worden benadrukt. Blijf achter je kind fietsen, zodat je ziet wat hij of zij doet.
Tip 2: Doe een fietscheck: Werken de remmen goed? Zijn de hoogte van het zadel en het stuur goed afgestemd? Heeft de fiets een werkend voor- én achterlicht? Zitten kratten of manden stevig bevestigd en kan je er veilig mee fietsen? Zijn de banden goed opgepompt? Heeft de fiets een goed werkend slot? Zo kunnen ze veilig op weg.

Marianne Karsemeijer