Hoe goed wordt de Heraut gelezen in vakantietijd? Die vraag stelde ik mij toen ik dacht aan het schrijven van deze column. Veel Lansingerlanders zullen ergens op een camping zitten, in binnen- of buitenland. Qua weer is het in ieder geval ook prima toeven in ons eigen landje op dit moment. En het bespaart sowieso lange files op de wegen richting Zuid Europa en tegenwoordig bespaart het ook veel wachttijd in de eindeloze rijen op Schiphol. Ja op vakantie in eigen land is zo gek nog niet. Hoe dan ook wens ik jou en u een goede vakantieperiode toe. Een tijd van bezinning en misschien ook een tijd om even niet ieder uur / iedere dag het actuele nieuws te volgen. Een tijd inlassen van vertraging. Maar dan in de positieve zin van het woord. Vertragen kan namelijk soms juist heel goed voor je zijn. Vertragen in het luisteren naar de ander. Luisteren is iets wat tegenwoordig lastig is. We nemen er namelijk geen tijd meer voor. Probeer eens gewoon dertig seconden stil te zijn als iemand aan jou je verhaal doet. Dan merk je waarschijnlijk dat je op je tong moet bijten of onrustig wordt. Als dat het geval is dan heb je een mooie uitdaging tijdens jouw zomerreces.
Om iemand te leren kennen is luisteren namelijk het beste instrument. Tegenwoordig denken we iemand te leren kennen door te googlen en zo te weten te komen wie iemand is. Iemand echt leren kennen gaat veel dieper dan dat. Kennen heeft iets te maken met intimiteit. Het is een leuk spelletje voor bij de voortent of caravan of tijdens een strandwandeling. Spreek met elkaar af dat je aan elkaar vertelt wat je bijvoorbeeld heeft geraakt de afgelopen periode in goede of negatieve zin en wat dat met je heeft gedaan. De ander mag dan alleen maar luisteren en nadat het verhaal is gedeeld door de ander, dan niet gelijk advies geven of jouw mening geven, maar simpelweg samenvatten en bevestigen wat het met de ander heeft gedaan. Bij dit vakantiespelletje zijn geen verliezers maar alleen maar winnaars.
Als we weer leren luisteren naar elkaar kunnen we ook weer leren luisteren naar wat God tot ons tot jou te zeggen heeft. Luister jij, luister ik nog echt naar God….niet in de zin van: Je moet luisteren en doen wat ik zeg!, maar in de zin van: Oprecht horen wat iemand met jou wil delen. Dit nu is het eeuwige leven dat wij U (echt) kennen Vader. Veel luisterplezier gewenst deze vakantie! Daar is soms wat positieve vertraging bij nodig. Fijne vakantie!

Martin van Beelen
Evangelische Gemeente De Driehoek, Bleiswijk