Samen Lansingerland: blijf jij ook vrij van schulden via SchuldHulpMaatje?

Lansingerland - Agnes is een alleenstaande moeder met een kindje van zes jaar. Ze kan steeds moeilijk rondkomen. Daarom heeft ze hulp ingeschakeld van SchuldHulpMaatje (SHM). Na het intakegesprek met een coördinator van SHM wordt vrijwilliger John aan Agnes gekoppeld.

Samen nemen ze de financiële administratie door. Eerst de inkomsten en dan de uitgaven. Gelukkig zijn er nog geen schulden. Maar Agnes maakt zich wel zorgen, omdat alles duurder wordt. Agnes schaamt zich, omdat ze het niet alleen redt en hulp vraagt. John maakt haar duidelijk, dat er geen enkele reden is om zich te schamen, voor veel mensen is het nu moeilijk om rond te komen. En ze heeft hulp ingeschakeld voordat er ernstige problemen ontstaan. Al snel blijkt dat het salaris van Agnes net genoeg is om van rond te komen, samen met haar zoontje. Er zal gekeken moeten worden naar extra inkomsten, maar ook zullen haar uitgaven beperkt moeten worden.
John wijst Agnes op de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen bij de gemeente voor tegemoetkoming energiekosten. Iedereen in Lansingerland, die een netto-inkomen heeft van maximaal 120% van de bijstandsnorm, komt hiervoor in aanmerking. De eenmalige tegemoetkoming van € 1.300 (per juli verhoogd met € 500) kan worden aangevraagd via de website van de gemeente.
Agnes had wel gehoord over de tegemoetkoming, maar dacht dat zij er niet voor in aanmerking kwam. Nu ze samen naar haar inkomen kijken, komt Agnes erachter dat ze net voldoet aan de voorwaarden. Ze dienen de aanvraag direct in.

Bespaartips

John geeft haar ook een document met bespaartips op de energierekening. Agnes blijkt ook nog oververzekerd te zijn. Deze aanpassing levert ook geld op. Stoppen met roken zou echter de grootste besparing opleveren. Als Agnes ziet wat ze elke maand aan sigaretten uitgeeft, besluit ze direct te stoppen. Ze krijgt daarbij via haar zorgverzekering gratis ondersteuning, zodat ze het hopelijk volhoudt. Aan haar werkgever vraagt Agnes of ze meer kan werken. Nu haar zoontje hele dagen naar school gaat, kan ze best meer werken. Haar werkgever is blij met haar verzoek, hij kan alle handen goed gebruiken. En Agnes is blij met het extra inkomen en ziet dankzij de hulp van SHM de toekomst weer met meer vertrouwen tegemoet.
Geldzorgen? SchuldHulpMaatje helpt je graag, neem contact op met coordinator@shm-lansingerland.nl of kijk op www.benjijschuldenvrij.nl .

Samen Lansingerland

Zit je ook met vragen waar je niet uitkomt? Kijk op www.samenlansingerland.nl. “Ik zoek hulp”. Daar vind je veel vrijwilligersorganisaties: er is er altijd wel één waar je je vraag kunt stellen en die je verder kan helpen. Of bel naar 010 - 310 10 12 of mail info@samenlansingerland.nl .