Stichting DIVOO:

De lik van een aaihond als levensgeluk

Bergschenhoek - Mensen met Alzheimer en de aaibare hond, de dementerende medemens kan onmogelijk zonder. Hun levensgeluk zit ´m immers voor een deel in een lik over de wang, kop op schoot of over een vacht strelende vingers. In Lansingerland bezoeken zo´n veertig vrijwilligers van de Stichting DIVOO om de twee weken met hun hond bewoners met dementie van woonzorgcentra. Maandag 11 juli werd een aantal van hen in het zonnetje gezet.

Arie van Driel

Bij viswinkel annex restaurant Hoeckse Vis en Zeebanket in Bergschenhoek werden zij verrast op een heerlijk diner, dat mede mogelijk werd gemaakt door eigenaar Patrick Starrenburg: "We doen regelmatig iets voor het goede doel. Dit is weer zo´n goed doel waar we zelf een goed gevoel bij hebben. Daarnaast hebben de vrijwilligers dit meer dan verdiend. "
Bestuurslid Suzanne Hansen: "Een keer per jaar organiseren wij voor onze vrijwilligers een leuke activiteit. Normaal is dat een wandeling met alles erop en eraan. Nu wilden we het is luxer doen. Daarin zij we dankzij Patrick tot ieders tevredenheid geslaagd."

Projecten

De Stichting DIVOO werd dertien jaar geleden opgericht. Hun vrijwilligers worden ingezet bij twee projecten in Lansingerland: naast het aaien en knuffelen (aaihond) is dat het wandel- en zorgproject. Ouderen voor wie het door welke oorzaak dan ook een probleem is om de eigen hond uit te laten of te verzorgen, kunnen een beroep doen op de medewerksters van de wandel- en zorgservice van DIVOO. Zij nemen dan tijdelijk de taken van het baasje over.
Vrijwilligster Marloes: "Mensen met een hond die ziek zijn, net geopereerd zijn en noem de voorbeelden maar op, kunnen hun hond niet uitlaten of verzorgen. Wanneer er daarvoor echt niemand anders is, dan zijn wij er voor hen. Dat doen we graag. Bovendien is het een win-win situatie. Hun hond wordt uitgelaten en ondertussen beweeg ik zelf ook."
Voor de bewoners met Alzheimer in de woonzorgcentra is het contact met de hond vooral een kwestie van genieten. Terwijl de hondenbezitter op zijn of haar manier een warme bijdrage levert aan het levensgeluk. Net als tal van andere dieren, zo hebben ook honden een gunstig effect op mensen. Zeker voor mensen die lijden aan Alzheimer. Voor hen leidt aaien van een hond tot gevoelens van zekerheid en kameraadschap. Het licht aanhalen met de vingertoppen heeft daarnaast ook een positieve invloed op de gezondheid van mensen qua bloeddruk, hartslag en depressie. En honden bieden troost.

Interactie

Suzanne Hansen: "Die keer dat ik met mijn hond bij een bewoner van De Tuinen in Bleiswijk was, zal ik nooit vergeten. Die man hield een uur lang zijn hand op de kop van mijn hond. En al die tijd heb ik stilletjes zitten genieten, zo prachtig en warm als ik dat vond. De interactie tussen de bewoner en de hond levert sowieso prachtige verhalen op. Sommigen wandelen zelfs met de hond door de woonkamer. Iemand die in een rolstoel zit, neemt de hond op schoot. In het hospice is het 1-op-1. Een lik over de wang is dan zo belangrijk voor die persoon."

Naast de aai-, wandel- en zorghond is de Stichting DIVOO ook bekend van de traditionele Dog Plons, een samenwerking met zwembad De Windas. Elk jaar, op de laatste dag van het buitenzwemmen, duiken honden en begeleiders massaal het water van het zwemparadijs in Berkel en Rodenrijs in. De opbrengst van het zwem-, spartel- en uitschudfeest gaat naar de stichting die werkt met medewerkers op vrijwillige basis. Daarnaast is het functioneren van de organisatie mede afhankelijk van donaties en sponsoring.
Voor meer informatie over vrijwilliger worden of doneren/sponseren: www.divoo.nl .