Inloop schaaktoernooi op een zwoele zomeravond

“Of je nu wint of verliest, je leert er elke keer weer van”

Berkel en Rodenrijs - Op een zwoele zomeravond midden in het centrum van Berkel en Rodenrijs een schaaktoernooi organiseren. Schaakvereniging de 3-Torens presteerde dat op dinsdagavond 12 juli op een mooie locatie: (eet)café ’t Centrum. Lekker buiten op het gezellige terras, met een aantal zeer geconcentreerde deelnemers tijdens het spelen, want bij het schaken is het opletten geblazen.

John Hofman

De vereniging houdt in de periode september tot en met juni regelmatig schaakpartijen. Dat kan zijn: snelschaken, een lange of korte partij. In de zomervakantie organiseert ze enkele inloop-avonden, waarbij iedere schaker welkom is. Haar achttien (senior)leden zijn nog steeds enthousiaste spelers, maar de 3-Torens heeft ook een aantal jeugdleden.
Secretaris Jan Spoelstra: “Er is zelfs een wachtlijst voor de jeugd, zoveel animo is er om lid te worden”. Ze worden begeleid door Martin van Vaalen. Dinsdagavond was het een soort inloop-avond voor de leden, maar ook spelers uit de regio konden aanschuiven. We zagen ook voormalig inwoner van Berkel en Rodenrijs André Nieuwlaat, die al meer dan vijftig jaar bij verschillende verenigingen heeft geschaakt en deze sport nog steeds beoefent. Het moest een zichtbare schaakavond worden. Beter zichtbaar dan in het centrum in de Kerkstraat, bij café ‘t Centrum, kon eigenlijk niet. Aan een lange tafel gezeten, met een kop koffie of een koel pilsje voor zich, streden de spelers tegen elkaar. Sommige pilsjes stonden zelfs te verschralen, zo geconcentreerd waren sommigen om de tegenspeler schaakmat te zetten.
“Die concentratie is juist goed, met name voor de jeugd. Het leuke van schaken is de combinatie theorie en strategie/tactiek. Het geeft ook rust in je hoofd”, aldus Spoelstra. “Bij elke partij, of je nu wint of verliest, leer je er weer wat bij. Geen partij is hetzelfde bij schaken. Het vereist inderdaad tactisch inzicht en je moet inspelen op onverwachte dingen."
3-Torens promoot regelmatig het schaken op scholen. Trots: “Ik ben zelfs al onze dochter die pas vijf jaar is, schaken aan het leren!” Het is wel een sport waarbij je geduld moet hebben en je moet tegen je verlies kunnen! Jan Spoelstra praat er heel enthousiast over. Ondanks zijn handicap, hij is slechtziend, speelt hij een goede partij schaak. “Ik heb, zoals je ziet, een aangepast schaakbord. De schaakstukken zet ik vast in de aangebrachte gaatjes en ik voel welk schaakstuk ik in mijn handen heb.” Jan zelf zit met zijn tegenspeler op het overdekte terras van het café. Buiten heerst een sirene rust. Er wordt alleen maar naar het schaakbord getuurd. Iedere deelnemer wil gewoon winnen deze avond. De rimpels in het voorhoofd worden alsmaar dieper en er wordt menige zucht geslaakt. Toch ging alles in een zeer sportieve sfeer.

Meer schaakavonden deze zomer

Op 26 juli is er weer zo’n avond, ook bij café ’t Centrum en op 9, 16 en 23 augustus kunnen liefhebbers van schaken terecht bij Dienstencentrum De Leeuwerik in Bleiswijk. Daar is destijds een heel groot schaakbord op de vloer van het terras gerealiseerd, met uiteraard ook grote schaakstukken waar je niet omheen kunt. Anders dus, maar het blijft een uitdaging om te winnen.