25 jaar Westerwater

Titia Cnossen: destijds verslaggever, nu wethouder

Berkel en Rodenrijs - Het Westerwater en daarmee ook het Westerplein en de Centrumpassage in Berkel Centrum viert feest. Het is 25 jaar geleden dat dit nieuwe gedeelte van het winkelcentrum in gebruik werd genomen. In die tijd was huidig wethouder Titia Cnossen politiek verslaggever van De Heraut. In het kantoor van De Heraut aan de Berkelse Poort 59 kijken we terug op die tijd.

Annette Docter

Titia begon eind jaren tachtig als politiek correspondent, zoals dat in die tijd genoemd werd, bij De Heraut. Ze volgde voor de krant de politieke gang van zaken in Berkel en Rodenrijs; Lansingerland bestond nog niet.
Het eerste wat bij Titia opkwam toen ze over de bouw van het nieuwe winkelcentrum nadacht, was de doorbraak vanaf de Herenstraat naar de achterliggende polder.
"De sloop van 't Raedthuys, dat was nogal wat. Wie vierde er niet z'n bruiloft of haalde een patatje bij de snackbar van Jan Schuring. Het was een historisch pand dat plaats moest maken voor een nieuw winkelcentrum. Berkel en Rodenrijs was een agrarische gemeente, maar door de Vinex-opgave en de daarmee samenhangende bouw van allereerst de Meerpolder, werd een stap gemaakt naar een ander Berkel en Rodenrijs. Het waren grote beslissingen die de politiek moest nemen."
De winkeliersvereniging, destijds de MIBRO onder leiding van voorzitter Sija Tammer, en de gemeente Berkel en Rodenrijs trokken samen op. Titia: "De MIBRO wilde dat er iets zou veranderen. Het winkelaanbod was beperkt, het ontbrak ook aan grotere supermarkten. Maar er werd bewust gekozen voor gelijkwaardigheid tussen het bestaande winkelcentrum en een nieuw te realiseren winkelgebied. De gemeenteraad wilde niet dat er een soort Stadshart zoals in Zoetermeer zou ontstaan. Dus werd in die tijd ook het bestaande winkelgedeelte gerenoveerd. Al met al is die gelijkwaardigheid goed gelukt."

Goede mix

Titia vindt het erg leuk om te zien dat jonge ondernemers die zich destijds op het Westerwater, Westerplein of de Centrumpassage vestigden, er nu nog zitten. Ook zag je nieuwe winkeliers en bekende gezichten die van het bestaande naar het nieuwe gedeelte verhuisden. De mix tussen filiaalbedrijven en zelfstandige winkeliers zorgt voor een goede balans, vindt Titia. "Hierdoor is Berkel Centrum een aantrekkelijk winkelgebied geworden."
Ze heeft bewondering voor de ondernemers van het Versplein. "De formule die zij hebben neergezet, is een succes gebleken. Heel bijzonder."
In november 1997 werden het nieuwe en het opgeknapte bestaande winkelgedeelte feestelijk geopend. Nu 25 jaar later viert het Westerwater en omgeving ook feest. "Feest met een rouwrandje door het overlijden van Erwin Warby. Destijds ook een jonge ondernemer die met veel enthousiasme en vakmanschap zijn winkel in de Passage heeft gemaakt tot wat het nu is. Heel verdrietig dat hij zo jong nog is overleden", zegt Titia.

Kunst

Titia vindt het gaaf dat bij het realiseren van het winkelcentrum ook aan kunst is gedacht. "De Visch is daar een voorbeeld van. Het markeert de doorbraak van het bebouwde gedeelte, van het dorp, naar de polder. Kunst in de openbare ruimte is een verrijking, tot op de dag van vandaag."
De Visch werd ontworpen door Jan Samson. De keuze voor een vis is gebaseerd op het historische feit dat zich op de plaats waar het nieuwe winkeldeel verrees, vroeger een groot meer lag waar vissers hun dagelijks brood verdienden. De Visch staat onderaan de trap. Op die plek komen alle richtingen en invloeden bijeen. Het punt ligt bovendien fraai in de diverse zichtlijnen, vertelde de kunstenaar bij de officiële onthulling van het kunstwerk op 24 november 1997.

Van verslaggever tot wethouder

We blikken tot slot van dit gesprek nog even kort terug op de periode waarin Tita politiek verslaggever was. "Het was een mooie tijd. Ook in die tijd gebeurde er genoeg om over te schrijven. Er waren drie raadscommissies die maandelijks vergaderden met aan het eind van de maand de raadsvergadering. Het betekende dikke enveloppen met daarin de uitgeprinte stukken die op de deurmat vielen. Je typte je stukjes voor de krant en bracht ze naar de eindredacteur. Later gebruikten we diskettes. Dat veranderde snel, inmiddels gaat alles digitaal."
Titia vertrok bij De Heraut toen zij zelf de lokale politiek inging. Na het raadslidmaatschap werd ze wethouder in Berkel en Rodenrijs en later in Woerden. In 2012 werd ze als eerste vrouwelijke ChristenUnie-burgemeester geïnstalleerd in Woudenberg. Vorig jaar kwam ze terug in Berkel en Rodenrijs waar ook haar kinderen en kleinkinderen wonen. De ChristenUnie benaderde haar vorig jaar voor het wethouderschap toen Ankie van Tatenhove vertrok. Waarom niet, dacht ze. Begin dit jaar zette ze haar wethouderschap voort in het nieuwe college van b. en w.