Floralia 2022 Groei & Bloei

Groep zes, de nieuwe generatie ´groene vingers´

Bergschenhoek - Mooi van vorm, de kleur fris, vol jonge knoppen en donkergroen in het blad. Het waren de ultieme eisen waaraan tijdens de Floralia 2022 Groei & Bloei de geranium van de 850 deelnemende basisscholieren moest voldoen om minimaal in aanmerking voor een prijs te komen. 112 Geraniums konden de juryleden bekoren. Op maandag 4 juli kregen hun jonge kwekers annex verzorgers op het gemeentehuis van burgemeester Pieter van de Stadt het compliment in de vorm van een beker en een certificaat.

Arie van Driel

In Lansingerland staat de schoolplantjeswedstrijd van Floralia Groei & Bloei bekend als een omvangrijk project, dat dateert uit 1974 en onder de inwoners van de drie dorpskernen opeenvolgende generaties aan de clichématige ´groene vingers´ kreeg. Het initiatief heeft als doel om basisscholieren al op jonge leeftijd vertrouwd te maken met het kweken en verzorgen van planten.
Aan de 48ste editie namen leerlingen uit 39 groepen 6 van 21 basisscholen deel. Begin april deelden vrijwilligers van Groei & Bloei - een vereniging voor liefhebbers van tuinieren en planten - stekjes van de geranium uit. En legden zij uit hoe de leerlingen hun stekplantje op te kweken tot een mooie en gezonde plant.

De mooiste

Tijdens de Nationale Tuinweek (van 11 tot en met 19 juni) brachten de deelnemende jongens en meisjes hun planten mee naar school. Daar werden zij beoordeeld door de jury. Onder wie Chris en Marty van der Ende. Vanuit hun gelijknamige perkplantenkwekerij in Berkel en Rodenrijs leveren zij reeds jarenlang de stekjes voor de wedstrijd.
Elke groep telde drie prijswinnaars. Zij ontvingen dus een beker en een certificaat. Uit alle prijswinnende planten koos de vakjury tevens de drie mooiste exemplaren. Dat bleken de geraniums van Saar Veenman (GBS De Parel), Luuk Heijstek (RKBS De Poolster) en Rick Stolk (CBS Boterdorp) te zijn.

Prijswinnaars

De (eerste) prijswinnaars van de Floralia 2022 Groei& Bloei per deelnemende school:

Berkel en Rodenrijs:

CBS Pr. Willem- Alexander: Sven Zoeteman. BS De Gouden Griffel (2 groepen): Roos Buying en Annefleur van Troost. IKC De Gouden Griffel (4 groepen): Sharon Kamp, Noé Stuger, Diederick Beukers en Dean de Jong. CBS Prinses Máxima: Nathan Koppert. OBS De Klipper (4 groepen): Michael Gregorek, Frederike Blom, Lucas de Goede en Bosse Klein Entink. RKBS Het Baken (3 groepen): Melle Slagt, Gioia Elings en Louise Werner. GBS De Parel (2 groepen): Lynn Mak en Evi van Leeuwen. CBS Prins Johan Friso (3 groepen): Micah Klaassens, Pepijn Koster en Finley Rouss. RKBS De Poolster (2 groepen): Luuk Heijstek en Elva Lages. RKBS De Wilgenhoek: Maxime Kok.

Bergschenhoek:

CBS Boterdorp: Rick Stolk. CBS De Acker (2 groepen): Tim Passchier en Hidde Koppenol. CBS De Regenboog: Ralf Geukema. RKBS Pius-X (2 groepen): Robine Kremers en Noa van Moorselaar. RKBS Willibrord (2 groepen): Quinn Middelburg en Eva van Neer. OBS Groenehoek: Rick Berkel.

Bleiswijk:

CBS De Poort: Roos Smid. CBS De Wiekslag: Manon van Ophemert. OBS Anne Frank (2 groepen): Robin Hermus en Noa-Jade Westeneng. RKBS De Klimophoeve: Dex van Anrooij. RKBS De Oosthoek (2 groepen): Joury de Groot en Thijmen van Dijk.