TOGB-tafeltennis nam afscheid van een topper:

Mark Heezen: “Ik verhuis naar Spanje, maar het zal niet blijvend zijn”

Berkel en Rodenrijs - Hij is een van de beste wedstrijdspelers c.q. vrijwilligers die TOGB-tafeltennis heeft, maar daar is nu een eind aan gekomen: Mark Heezen (21) vertrekt naar Spanje. Hij gaat naar Madrid waar hij een masteropleiding gaat volgen. Woensdag 13 juli studeerde hij af bij de bachelor Molecular Science & Technology van de TU Delft en Universiteit Leiden. Zijn ultieme wens: ooit professor worden. Officieel vertrekt hij bij TOGB-tafeltennis per 1 augustus 2022. Donderdag 7 juli hadden ze daar een afscheidsfeestje voor hem georganiseerd.

John Hofman

Mark was pas zes jaar toen hij, via zijn nichtje, bij de tafeltennisvereniging van TOGB kwam. Hij is daar nooit meer weggegaan, tot nu! Hij heeft echter een goede reden, want met zijn studie is hij volop bezig aan zijn toekomst en daarvoor heeft hij de lat heel hoog gelegd. De masteropleiding in Spanje gaat twee jaar duren. Daarna is hij al breed inzetbaar in het bedrijfsleven. “Het uiteindelijke doel is om professor te worden, maar daarvoor moet ik eerst vier jaar promoveren en nog eens vier jaar allerlei onderzoeksprojecten doen”, zegt hij vrij nuchter. Inmiddels heeft Mark al een appartement in een voorstad van Madrid gevonden, naast de Universiteitscampus. Ging de inschrijving als student gemakkelijk? “Niet direct nee. Het blijft altijd lastig om je als buitenlander in een ander land te presenteren.”
Naast het feit dat hij een prominent speler is, want hij mag meetrainen met de toppers in Nederland c.q met die bij TOGB-tafeltennis, heeft hij daar in de loop der jaren diverse functies bekleed. Hij heeft onder meer de website van de vereniging opgezet en bijgehouden tot drie jaar geleden. Hij zit in de tafeltenniscommissie en vanaf 2021 is hij Coördinator Technische Zaken, waarbij hij bijvoorbeeld zorgt dat elke groep spelers een trainer heeft. Ze zullen hem dus behoorlijk gaan missen.
Tot nu toe speelde hij zelf competitie op het hoogste afdelingsniveau. “In Spanje zal ik zeker lid worden van een tafeltennisvereniging in het ‘dorp’ waar ik kom te wonen.” Zien we je ooit weer terug in Nederland? ”Dat weet je nooit van tevoren. Zoals ik al zei: Spanje zal niet blijvend zijn, maar wat daarna komt? Als professor kun je overal solliciteren.”
Tenslotte nog een belangrijke vraag: waarom koos je wat sport betreft, destijds speciaal voor het tafeltennis? “Vanwege het mentale en tactische spel. Je moet steeds nadenken wat je gaat doen en dus snel beslissingen nemen, zodat je het naar je eigen hand kunt zetten. Het is geen teamsport zoals het voetbal. Daar zou ik nooit voor kiezen.”
We nemen afscheid van Mark, want straks wacht hem een ander afscheid: dat van collega’s/medespelers bij TOGB-tafeltennis en dat valt hem ook best zwaar, want hij zal hen, op zijn beurt, ook gaan missen.