Mede dankzij medewerking talenten uit Lansingerland

HCM geeft schitterend Zomeravondconcert

Berkel en Rodenrijs - Het Zomeravondconcert, gegeven door het Hollands Christelijk Mannenkoor (HCM), op maandagavond 4 juli is één grote happening geworden. Een volledig bezette kerkzaal van De Ark genoot van de ruim honderd zangers, alsmede van een aantal muzikale talenten uit Lansingerland. Dit ter afsluiting van het seizoen. Het was niet alleen genieten, maar ook gezellig meezingen. Dat dit weer kon, was al een cadeau!

John Hofman

Na een korte ‘generale’ stonden koor en de andere muzikale medewerkenden klaar om het voltallige publiek te ontvangen in De Ark. Het is altijd afwachten hoeveel mensen er belangstelling hebben, maar deze avond overtrof alles: De Ark stroomde vol en er moesten stoelen worden bijgezet.
Uiteraard beet het HCM de spits af, na het welkomstwoord van voorzitter Piet Nobels die terugkeek op een prachtig zangseizoen, waarin weer volop mocht worden gezongen na de coronastop. Als, nog steeds, christelijk mannenkoor, zong het HCM bij de opening van de avond het ‘Ik wil zingen van mijn Heiland’ en ‘Nader mijn God bij U’, waarbij het publiek zich ook liet horen met het derde couplet. Hierna volgde een reeks optredens, afwisselend met koor of individueel, van muzikale talenten uit Lansingerland, waarvan er gelukkig heel veel zijn anno 2022.
Zingen verrijkt je leven, of je nu jong of wat ouder bent. Dat zagen we ook nu weer bij al die mannen, waarvan de meesten al een respectabele leeftijd hebben bereikt, maar nog steeds met veel enthousiasme blijven zingen.
Het Zang- en Gitaarduo John & Maria, fluitiste Rianne Hordijk en zangeres Wina Verheul wisselden elkaar af tijdens het zeer gevarieerde programma deze avond. Wina zong onder meer met het koor en dat geeft dan een extra impuls aan de hoofdzakelijk vele mannenstemmen. Uiteraard soleerden dirigent/pianist Arjan Breukhoven en organist Warner Fokkens samen met een prachtig nummer: The Holy City.
Arjan weet als geen ander het mannenkoor te enthousiasmeren om zich voor honderd procent in te zetten en dat is te horen bij het zingen van de vele liederen. Natuurlijk wordt er tijdens de oefenavonden op maandag regelmatig gelachen, maar zodra er gezongen moet worden zijn de ruim honderd man muisstil en is alle aandacht voor de dirigent. Op die manier heeft het HCM inmiddels een hoog niveau bereikt.
Mannelijke bezoekers van het concert waren ook nu weer in de minderheid, maar ze werden door Arjan uitgenodigd om plaats te nemen tussen de koorleden en even mee te zingen, in de hoop dat ze interesse krijgen om ook lid te worden. Ook alle aanwezigen kregen aan het einde van het concert de kans om mee te zingen in een medley van bekende nummers als 'Now is the hour' en 'From the time you say goodbye'.
Na afloop waren er bloemen voor de muzikale gasten en konden de bezoekers nog een gratis afzakkertje halen aan de bar of nog even bijpraten. Hierna ging iedereen met een tevreden gevoel naar huis. Het HCM gaat een vakantieperiode tegemoet, waarna het weer start weer met de repetities op maandag 29 augustus in De Ark. U bent er dan van harte welkom, mannen!