Directie Melanchthon Business School/Lentiz MBO Oostland neemt afscheid

“We zijn heel trots op onze school, leerlingen en collega’s”

Bleiswijk - ‘Afscheid nemen is niet gemakkelijk en valt ons zwaar, vooral als je je werk nog dagelijks met veel plezier en voldoening doet.’ Dat geldt voor zowel directeur Cees de Jong (64) als adjunct-directeur André Molenaar (63) van Melanchthon Business School/Lentiz MBO Oostland. Op 7 juli namen zij afscheid om in een nieuwe fase hun leven verder in te vullen. Dat beiden tegelijk afscheid nemen is uniek, hoewel ze deze beslissing onafhankelijk van elkaar hebben genomen.

John Hofman

Cees de Jong is zeer ervaren. Hij is al (bijna) 40 jaar werkzaam in het (groene) onderwijs, waarvan de laatste zeven jaar als directeur van Melanchthon Business School. Daarvoor werkte hij onder andere aan de licentiecursussen gewasbescherming en de mbo-opleiding milieu-inspecteur en heeft via CPS Amersfoort in het gehele land aan groen beroepsonderwijs gewerkt. Vanaf 2002 begeleidde hij al diverse groene onderwijsprojecten in Bleiswijk en hij kent André dus al twintig jaar. Daarnaast is hij directeur van Lentiz MBO Oostland, dat in hetzelfde prachtige nieuwe gebouw aan De Wilgenlei is gevestigd. Overigens zal deze school te zijner tijd naar een andere locatie in het Oostland verhuizen, weet hij te vertellen.
André Molenaar begon als docent lassen op 1 september 1984 op de toenmalige Lagere Tuinbouwschool De Kring, die in 1994 fuseerde met Melanchthon. Hier solliciteerde André later naar de functie adjunct-directeur en vormde samen met Cees de directie tot op heden. André kwam als zij-instromer uit het bedrijfsleven. “Lassen was toen een belangrijk vak.” Vier jaar studeerde hij in de avonduren voordat hij bevoegd was om les te geven. “Het was oorspronkelijk niet mijn roeping, maar al snel was ik verknocht aan dit vak, hoewel het toen een sprong in het diepe was." In 2009 volgde een omzwerving via Melanchthon Bergschenhoek, waar hij werkte aan de opstart van het Technasium, gevolgd door een jaar als afdelingshoofd bij Berkroden in Berkel en Rodenrijs. Via een succesvolle sollicitatie voor de functie van adjunct-directeur kwam hij weer terug op het oude honk, Melanchthon Business School. “Op school vind ik het fijn om vooral met (jonge) mensen te werken en heb er nooit aan gedacht om terug te gaan naar het bedrijfsleven.”

Trots

“Het was voor mij een bewuste keuze om in het onderwijs te gaan”, vertelt De Jong verder. “Ik zou het zo weer doen. Van oorsprong ben ik bioloog en ik wilde (jonge) mensen iets mee geven over natuur en milieu, zeg maar een ‘groen kompas’ en hen op deze wijze ondersteunen bij de voorbereiding op hun werkend leven. Via het beroepsonderwijs kun je veel jonge mensen bereiken en bewust maken van het effect van hun beroepsmatig handelen op de leefomgeving.” De Melanchthon Business School vindt hij een fantastische school en dat het VMBO (leeftijden 12-16 jaar, 600 leerlingen) en MBO (Lentiz Oostland, met nu 300 leerlingen, 16-24 jaar) nu samen onder één dak zitten, maakt het tot een School van de Toekomst! “Als doorlopende leerlijn hebben we Het Groene Lyceum, een VMBO GL-MBO niveau 4 opleiding, waarmee je prima naar HBO kunt. En we willen nog meer doorlopende leerlijnen starten.” De twee groepen zijn een goede mix met elkaar.
Cees heeft altijd veel voldoening gehad in zijn werk. Trots is hij ook op de meer dan 1250 stagebedrijven rondom de school. Daarnaast is hij voorzitter van SOB Oostland, dat de samenwerking tussen bedrijven en onderwijs mogelijk maakt voor alle VMBO-scholen in onze regio. De doorlopende leerlijn verbindt MBS met MBO/HBO en daarnaast wordt in ‘De Levende Tuin Bleiswijk’ van 6000 vierkante meter samengewerkt met alle scholen voor basisonderwijs in Bleiswijk. Cees en André zijn heel blij met het nog vrij nieuwe schoolgebouw, dat prima voldoet. Beiden zijn trots op de school die van alle markten thuis is, hen altijd veel vrijheid heeft geboden in hun (pioniers)werk, waardoor ze samen met stagebedrijven, Lentiz MBO Oostland een zeer ondernemend duo konden zijn.

Coronaperiode

Bestond destijds het leerlingenaantal hoofdzakelijk uit jongens, nu is de verhouding jongens/meisjes 50/50. De Jong: "Ze zijn kritischer en mondiger geworden en dat is een goede houding”. Wel is hij er bezorgd over dat de motivatie en het gedrag van de leerlingen tijdens de coronaperiode achteruit is gegaan. Ook komend jaar zijn ondersteuningsgelden van de overheid ingezet om de klassen kleiner te maken, waardoor elke leerling meer aandacht en maatwerk krijgt. Er wordt volgens hem meer van docenten gevraagd dan voorheen. “Vroeger was er een automatische machtspositie en keken ze meer tegen je op. Nu kost het meer moeite om hun aandacht vast te houden en hen te motiveren, maar nog steeds lukt dat ons team, waarbij ook de ondersteunende collega’s van groot belang zijn. Conciërges, administratie, stagebureau, roosteraars zijn heel belangrijk voor de organisatie en de sfeer op school. Als zij onverwacht uitvallen hebben we een probleem!” Molenaar vult nog aan dat hij verschillende collega’s ooit als leerling in zijn klas heeft gehad, waaronder de twee conciërges. De Jong: “We hebben een dijk van een team en het functioneren van de school staat of valt ermee”.

Privéleven meer aandacht geven

Gaan we nu in een ‘gat’ vallen nu we met pensioen gaan? Cees: “Nee hoor. Ik start met mijn leven zonder werk. Ik ga aan de slag als vrijwilliger bij Staatsbosbeheer, onder meer met onderzoek naar de biodiversiteit op forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dat geeft mij energie. Onze dochter gaat binnenkort met haar gezin naar New York, dus zullen wij daar ook heen gaan om onze kleinkinderen te kunnen zien. We willen nog een paar mooie reizen maken én ik geef ook nog vogelcursussen, want bioloog blijf ik in hart en nieren.”
André wil er eerst nog even over denken hoe hij zijn vrije tijd gaat invullen. “Ik kijk er wel naar uit en wil nieuwe dingen ontdekken. Ik sluit niet uit dat ik toch weer een paar dagen per week ergens ga werken, want stil zitten is er niet bij”. Beiden: “We gaan meer onze ‘passie’ verwezenlijken en ons privéleven meer aandacht geven”. Ze beseffen dat hun verantwoording altijd groot is geweest voor negentig collega’s en ongeveer 900 leerlingen en studenten. “We zijn blij dat we ons ‘pensioen’ hebben gehaald. In de jaren die achter ons liggen, hebben we vier collega’s moeten verliezen en dat komt heel hard aan.”
Voor De Jong komen er twee opvolgers: voor MBS wordt Dianne van den Berg directeur. De eindverantwoordelijkheid voor Lentiz MBO Oostland gaat naar Jaco Speksnijder als programmamanager. De functie van André zal anders worden verdeeld binnen de organisatie en keert dus niet terug. Op donderdag 7 juli hebben ze afscheid genomen van hun collega’s, relaties en stagebedrijven in de regio.