Nieuwbouw scholen in het Rodenrijs

Bewoners schrikken van hoogte hek en verwijderen groen

Berkel en Rodenrijs – De nieuwbouw van de basisscholen De Kwakel en Prins Willem-Alexander aan de Anjerdreef / Chrysantenhof is bijna afgerond. De families Jalink en Beaufort worden de overlast die de bouw geeft nu wel zat. Tot hun grote schrik werd twee weken geleden het overgebleven groen voor hun huis gerooid en het hek rondom de school verplaatst en vervangen door een hoog zwart hek. Niet conform de afspraken, volgens hen.

Families Jalink en Beaufort wonen in de huizen die loodrecht op de Anjerdreef staan en op ongeveer vijf meter direct grenzen aan het schoolplein. Lucie Beaufort over de nieuwbouw: “We wisten van de noodzaak ervan en wilden niet dwars gaan liggen om de procedure niet nog langer te rekken."
De gepresenteerde tekeningen waren immers duidelijk: er zou de nodige hoeveelheid groen aan hun kant van het hek overblijven, al werd de kap van een aantal bomen betreurd, waarvoor echter herplant werd beloofd. "De bouwers zetten pal voor onze huizen de werkketen en een aantal opslagcontainers neer. Helemaal niet fraai, twee jaar lang vanaf heel vroeg in de ochtend overlast, maar het zou vast wel goed komen."
Tegelijk met de nieuwbouw van de scholen krijgt de Bloemenbuurt waarin het gebouw staat nieuwe riolering en wordt de omgeving heringericht en opnieuw bestraat. Zodoende zijn er drie leidinggevende ambtenaren betrokken bij en verantwoordelijk voor een deel van dit ‘complexe’ project: riolering, schoolomgeving en herinrichting van de woonwijk.
Lucie: "In juli 2021 vertelde de directievoerder van de gemeente die belast is met het riool terloops dat de gemeente bezig is met de aankoop van de grond waarop de struiken staan tegenover Anjerdreef 9, 11 en 13. Dat zou worden bestraat in plaats van herplant met struiken. De reden hiervoor zou met het oog op de verkeersveiligheid en de verbeterde bereikbaarheid van de supermarkt voor de bevoorrading zijn. We trokken daarom in augustus 2021 aan de bel bij wethouder Simon Fortuyn en kregen via een ambtenaar per e-mail antwoord dat er geen groen zou worden gerooid totdat er een gesprek met omwonenden en het projectteam voor de riolering heeft plaatsgevonden. Tijdens de definitieve presentatie van de herinrichting van de Bloemenbuurt in mei 2022 leek de situatie in eerste instantie niet gewijzigd ten opzichte van het oorspronkelijk plan van de bouw van de school. Er werden wel paaltjes geplaatst in de groenstrook waarover wij vragen stelden. Op een door ons gestuurde e-mail kwam aanvankelijk een reactie dat het betrokkenen niet bekend was, dat het hekwerk op dezelfde plaats zou blijven, maar later stuurde men de toevoeging dat het nieuwe hekwerk ongeveer anderhalve meter in de richting van de bestrating (onze huizen) van dat stukje Anjerdreef zou komen, waardoor er slechts 70 cm voor de border zou overblijven. Zo was het destijds afgesproken, wat volgens ons echter niet het geval is."
Het verwijderen van het groen en het plaatsen van het hogere hek dichterbij hun woning heeft de bewoners boos gemaakt. Vorige week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen de bewoners, de projectontwikkelaars en de gemeente Lansingerland. "Wordt vervolgd", aldus Lucy.

Onderzoek en gesprekken

Wethouder Michiel Muis zegt in een reactie het volgende. "Het is natuurlijk erg vervelend dat deze omwonenden last hebben van alle bouwactiviteiten. Het is helaas vrijwel onmogelijk om midden in een woonwijk dit soort werk te doen zonder hinder. De bouw van een nieuw schoolgebouw is niet niks, dat blijkt wel. Ik begrijp dat je je na verloop van tijd daar aan stoort. Helemaal wanneer de gevel van je woning grenst aan een bouwterrein, zoals in dit geval.
Het klopt dat er wat onduidelijk is ontstaan over de verschillende onderdelen van de werkzaamheden, de volgorde en de uitvoering. We werken er hard aan om daar meer lijn in te brengen, zodat voor iedereen helder is wat er nog gaat gebeuren en wanneer. Onze ambtenaren zijn al lange tijd volop in gesprek met de families Jalink en Beaufort. We hebben toegezegd al hun klachten uit te zoeken en dat doen we ook. Ik kan me ook goed voorstellen dat je in eerste instantie schrikt van de plaatsing van een nieuwe omheining. Het hek staat echter op de juiste plek en wordt netjes ingepast. Het krijgt een mooie groene begroeiing, dus op termijn zal je daar nog weinig van zien", aldus de wethouder.