Open Dag Brandweer Bleiswijk succesvol verlopen

Bleiswijk - Het beloofde zaterdag 2 juli voor de Brandweer Bleiswijk een prachtige dag te worden en dat werd het ook. In samenwerking met politie, ambulancepersoneel en een EHBO-team, hebben de mannen en vrouwen ervoor gezorgd dat ouders en kinderen, opa’s en oma’s kennis konden maken met hun zo belangrijke werk. Zonder al die hulpverleners zouden we niet kunnen, zo kon iedere bezoeker constateren.

John Hofman

Er was behoorlijk werk van gemaakt om hulpverlening in het algemeen uitgebreid te tonen. Wat doet een brandweerman/-vrouw, welke taak heeft iedereen, hoe ziet de politiebus er van binnen uit en hoe spannend is het om daarin mee te rijden terwijl de sirene gaat. Wat zit er allemaal in een ambulance om mensen te redden die een ernstig ongeluk hebben gehad. Allemaal vragen, vooral gesteld door de kids, die op een duidelijke manier werden beantwoord. Heel spannend was het bevrijden van iemand uit een auto die bij een verkeersongeluk was betrokken. De vele bezoekers keken met spanning naar alle werkzaamheden van brandweer en ambulancepersoneel om het leven te redden van de inzittende, in dit geval de bijrijder waarbij de airbag had geweigerd open te gaan. Dan krijg je nog meer ontzag voor al die hulpverleners.
In de brandweerkazerne was allerlei materiaal te zien, zag je de uniformen van brandweerlieden met daarbij alles wat ze nodig hebben om een brand te bestrijden. Volop folders met informatie op de tafels en uiteraard het attenderen op de per 1 juli verplicht aan te brengen rookmelder op elke verdieping in de woning. Kinderen konden een ritje maken met een oude brandweerwagen of zich inschrijven voor een kleurwedstrijd en kregen de tekening mee naar huis om deze in te kleuren.
Een zeer nuttige dag die hopelijk nog meer waardering zal opleveren voor de hulpverlening in het algemeen en waarvan men, zo verwachten we, veel zal hebben opgestoken. Dan besef je ook hoe moeilijk het is voor hulpverleners om hun werk te doen als onverlaten zich agressief opstellen zoals tijdens rellen en rond oud- en nieuwjaar.