Handen schudden

Ik wil u een vraag stellen: wat vindt u na de lockdowns het allerfijnste om weer te mogen doen?
Met een groep ambulante- en interimpredikanten waren we samen in Driebergen aan het brainstormen over deze vraag en enkele andere vragen over corona en onze omgang ermee. Wat is verdwenen wegens corona? Misschien is er een bepaalde onbezorgdheid verdwenen. Ook concrete dingen zijn verdwenen, zoals het vele zoenen bij begroetingen.
Wat is nieuw dankzij corona? Nieuw is het hybride werken. Niet meer voor elk wissewasje, elke kleine vergadering, in de auto hoeven te stappen. Voor de kerken is nieuw dat we overal begonnen zijn met het streamen van kerkdiensten. En er ook steeds beter in worden. Dat is een winst. Als je ziek bent, kun je nu thuis de diensten in je eigen kerk volgen. Hopelijk blijft dat.
En de laatste vraag dus: wat vindt u fijn om weer te mogen doen? Op die vraag antwoordde ik zelf: het is fijn mensen weer te mogen aanraken. Een hand geven. Niet meer 1,5 meter afstand te hoeven houden. We hebben het nooit beseft voor 2020, maar dichtbij mensen mogen zijn, is iets om dankbaar voor te zijn. En het is geweldig om weer in grote groepen bij elkaar te zijn.
Als ik dit schrijf, zijn wij net in Genève aangekomen bij de vergadering van het bestuur van de Wereldraad van Kerken. Dat is het hoogste orgaan van 350 kerkgenootschappen wereldwijd, zeg maar het grootste deel van de protestanten en van de orthodoxen, 500 miljoen mensen. Die vergadering was eigenlijk gepland voor maart 2020. De toenmalige secretaris generaal trad af en er moest een opvolger gekozen worden. Nou, u begrijpt het al, die is er nog steeds niet. Dat kon namelijk niet online. Morgen is het dan eindelijk zo ver. Al die mensen hier uit de hele wereld zijn voor het eerst als groep bij elkaar. Honderden mensen. Ze mogen weer bij elkaar zijn! En je ziet hoe dankbaar ze daarvoor zijn. Ze hebben elkaar jaren niet gezien. Daar loopt de vertegenwoordiger van enkele Afrikaanse kerken. Die wordt snel omarmd door een Caribische collega. De bisschop van Burundi schudt enthousiast de hand van zijn buurvrouw uit Canada. De moedige aartsbisschop van Pakistan loopt op onze Nederlandse gedelegeerde af, ds. Karin van den Broeke. Mensen zitten naast elkaar; bidden en zingen met elkaar in de mooie kapel. Eindelijk begint het gebouw na jaren stilte weer te leven.
Wat is voor u het fijnste om weer te kunnen doen, na de lockdowns? Ik ben benieuwd naar uw antwoorden!

Hedda Klip
Ambulant predikant Berkel en Rodenrijs en Bergschenhoek