Hekkendicht als opwarmer voor Cultuurhuis Casa Cadanza

Straks GEOPEND nu GEDICHT

Berkel en Rodenrijs - Het is nog een dingetje, poëzie binnen de gemeentegrenzen van Lansingerland. Terwijl het zelf maken en lezen van gedichten toch een belangrijke vitamine is voor de hersenen van alle leeftijden. Om de inwoners van Lansingerland zich daar bewust van te maken, werd zaterdag 28 mei de inspirerende bundel DICHT - met bijdragen van 21 lokale poëten - gepresenteerd. En is er sinds donderdag 9 juni ook Hekkendicht.

Arie van Driel

Hekkendicht is een initiatief van het projectteam Cultuurhuis Casa Cadanza en gemeentedichter Woes Ploum. De insteek: een groeiende verzameling gedichten met de handtekening van inwoners - jong en oud - uit de drie dorpskernen. Hun dichtkunst wordt door Woes Ploum met een brander of een vergrootglas-in-combinatie-met-de-zon gebrand in de latjes van fruitkistjes. En die worden weer vastgeschroefd op de hekken rond het bouwterrein waarop het cultuurhuis verrijst.

Enthousiast

"Hekkendicht is een mooie manier om zo het poëzie-talent in onze gemeente een podium te geven. Daarnaast heeft Hekkendicht als doel om de inwoners van Lansingerland alvast enthousiast te maken voor de komst van Cultuurhuis Casa Cadanza," aldus cultuurwethouder Titia Cnossen, die met de onthulling van het gedicht van de negenjarige Thijmen de Heer de 'expositie van lokale poëzie' officieel opende. Naast die van Thijmen de Heer en de gemeentedichter zelf, hangen er ook gedichten van de Zuid-Koreaanse Kyungim Lee (in het Koreaans), Jeroen den Harder en Arie van Driel.
In haar speech legde de wethouder de nadruk op het belang van poëzie voor kinderen in de leeftijd nul tot twaalf jaar: "Voor hen is het maken van of luisteren naar gedichtjes dé manier om hun hersenen beter en sneller te ontwikkelen."
Zo halen baby´s uit versjes en liedjes klanken en ritme op, wat doorwerkt in hun prille taalontwikkeling. Beginnende lezertjes leren van rijm sneller klanken van elkaar te onderscheiden, wat leidt tot vlotter lezen en schrijven. Daarnaast is het maken van gedichten de perfecte manier om gevoelens op een speelse of niet al te letterlijke manier te uiten. Niet alleen voor jong, maar ook voor oud en alles wat daar aan leeftijd tussenin zit.

Inspireren

Terug naar de hekken: het is de bedoeling dat er binnen een niet al te lange termijn meer poëzie rond de bouwplaats in Berkel centrum-west komt te hangen. Titia Cnossen: "Daarom een oproep aan jong en oud. Laat je inspireren. Klim in de pen. En stuur jouw gedicht over kunst, cultuur of bouwen aan kunst naar onze gemeentedichter. Wie weet is jouw Hekkendicht hier straks ook te bewonderen."
Woes Ploum: "Het thema van de gedichten die inwoners aandragen, is de Kunst van het Gebouw. Zeg maar dat die kunnen gaan over de diverse kunsten die straks in Casa Cadanza zijn te bewonderen. Gaan ze over het bouwproces van het cultuurhuis, geen enkel probleem. Een combinatie van beiden mag natuurlijk ook. Uit het aanbod maak ik een selectie en zoek daar vervolgens een mooi plekje aan de bouwhekken voor."
Inwoners van Lansingerland kunnen hun gedicht sturen naar: gemeentedichter@lansingerland.nl .