Bouwplannen voor Klein Berkeloo

Berkel Centrum West – De eigenaar van de schapenwei aan de Westersingel heeft het initiatief genomen dat stukje grond te ontwikkelen voor kleinschalige woningbouw. Onder de projecttitel Klein Berkeloo lag de Nota van Uitgangspunten voor dit perceel met een oorspronkelijke agrarische bestemming op dinsdag 7 juni jl. ter bespreking in gemeenteraadscommissie Ruimte. De commissie gaf groen licht voor de volgende fase in de ontwikkeling.

Freek J. Zijlstra

Het plan voorziet vooralsnog in de realisatie van circa 25 woningen, naast klassieke eengezinswoningen ook levensloopbestendig / gelijkvloerse woningen voor ouderen en in de categorie betaalbaar (50%, waarvan 25% sociale huur). Als uitgangspunten bij de ontwikkeling van dit gebied komen nieuwe vormen van ‘samen wonen’ aan bod, stedenbouwkundige inpassing, groen en water om een aantrekkelijke leefomgeving te maken. De ligging van het plangebied biedt kansen voor ouderen vanwege de ligging tussen het winkelcentrum, en de nabijheid van een zorgcentrum, het huisartsen, apotheek en een polikliniek van Franciscus Gasthuis Berkel.
In het voortraject van dit project is vanaf het begin afgesproken dat omwonenden zo goed mogelijk van informatie worden voorzien en dat hun input ook in het plan worden meegenomen. Daarvan is een logboek bijgehouden waarin alle contacten via email, telefoon of die in buurtbijeenkomsten plaatsvinden, worden vastgelegd.
In juni 2021 heeft de ontwikkelaar naar ongeveer 100 adressen in de directe woonomgeving een eerste brief gestuurd. Op 15 februari 2022 is er een buurtbijeenkomst geweest. De meeste bewoners willen de grond het liefst onbebouwd en groen laten en zeker geen hoogbouw. Als er dan toch woningbouw plaats gaat vinden dan bij voorkeur vrijstaande woningen, bungalows en 2-onder-1-kap woningen, met veel groene ruimtes en zo mogelijk een speelruimte.
Bewoners van negen huizen langs het water aan de overkant van de Noordeindseweg hebben een ontsluitingsweg die uitkomt op de Westersingel, die daarom toegankelijk moet blijven. Bewoners van oude huizen gebouwd ‘op staal’ en zonder goede fundering maken zich zorgen over de gevolgen van heiwerkzaamheden in de nabijheid, evenals dat het geval was bij de nieuwbouwcomplexen van Berkel Centrum West.
De grondeigenaar heeft een ontwikkelaar gevraagd om te onderzoeken of hier woningbouw kan plaatsvinden. De ontwikkelaar heeft het initiatief ingediend bij de gemeente. De gemeenteraad wordt gevraagd om medewerking te verlenen tot het wijzigen van het bestemmingsplan. De gemeente verkent of dat haalbaar is binnen de door de raad vastgestelde kaders. Het voorliggende voorstel voldoet aan alle kaders die de raad heeft meegegeven aan het college. Om de kaders van de ontwikkeling duidelijk vast te leggen, heeft de gemeente nu een Nota van Uitgangspunten opgesteld. Dat vormt de basis voor het op te stellen omgevingsplan. De Nota bevat geen plan of tekening voor de locatie. Exacte bouwhoogten en volumes komen in het omgevingsplan. Bij het opstellen daarvan worden omwonenden betrokken.

Reacties tijdens de commissievergadering

Alein Wozniak sprak de commissie eerst toe. De bestemming was toen hij twee jaar geleden naast het plangebied kwam wonen nog agrarisch, nu zijn er ineens plannen voor woningbouw. De uitgangspunten geven (te) veel vrijheid aan de ontwikkelaar, vindt hij. Het vele groen met bomen aan de randen zorgen nu voor privacy en zou zomaar in steen kunnen veranderen. Hoe kan het aantrekkelijk voor omwonenden gemaakt worden, en niet alleen voor de nieuwe bewoners in hun eigen binnentuin? Hij vindt daarom dat er ‘groen en blauw’ op de goede plekken moet komen. Meestal wordt er maar één keer in je leven grenzend aan jouw achtertuin gebouwd. Daarom moeten de belangen van omwonenden die ook gebruikers zijn van de toegangsweg goed meegenomen worden.

Verschillende commissieleden vinden dat de toenemende vraag naar hofjeswoningen, een ‘knarrenhof’, gehonoreerd moet worden. Ook dat de maximale bouwhoogten aan de randen goed bij bestaande bouw moet aansluiten en geven als indicatie 9 meter aan de Westersingel en 11 meter aan de overzijde aan. Bouwen op deze inbrei-locatie heeft door de ligging best veel impact op omwonenden. Zoveel mogelijk bomen moeten daarom behouden worden in verband met privacy en rustig ‘in het groen’ kunnen blijven wonen. Omwonenden zijn al geconfronteerd met een groot bouwvolume een stukje verderop door de flinke uitbreiding van het winkelcentrum.
Positief punt van deze ontwikkeling is dat er nu eindelijk meer geschikte seniorenwoningen gebouwd gaan worden, en dat zal de beschikbaarheid en doorstroming van eengezinswoningen, dus de kansen voor starters, ten goede komen.

De Nota van Uitgangspunten is nog onder verantwoordelijkheid van wethouder Kathy Arends voorbereid. Nu beantwoordde wethouder Titia Cnossen vragen van de commissie. Ze is blij met de brede waardering over het plan van aanpak. Bij vaststelling van het bestemmingsplan komen omwonenden inderdaad weer in beeld om mee te praten. Er is ter plaatse geen ruimte voor een speelplek. Ook de wens voor een schaaktafel of een jeu de boules baan voor ouderen moet door de ontwikkelaar ingepast kunnen worden. Evenals de wens om de auto met eigen stroom op te kunnen laden. Er wordt gestreefd naar behoud van bestaand groen en bomen aan de randen. Het project wordt bijna energieneutraal, misschien te zijner tijd toch wel geheel energieneutraal. De ChristenUnie-fractie overweegt nu al een amendement op beperking van de bouwhoogte tot 9 meter aan de Westersingel.