Burgemeester opent Solidariteitsconcert

Tweede bedankbrief pastoor Nowak uit Pools - Oekraïense grensplaats

Lansingerland - Pastor Bladowski uit Bleiswijk heeft een tweede bedankbrief ontvangen van de Poolse pastoor Nowak uit de grensplaats Przemysl. In de brief wordt verantwoording afgelegd over de besteding van de ontvangen gelden uit de actie van pastor Bladowski voor de Oekraïense vluchtelingen. Inmiddels is er al ruim € 65.000 ontvangen. Vrijdag 20 mei is er een Solidariteitsconcert in de O.L.V. Geboortekerk aan de Noordeindseweg in Berkel en Rodenrijs. De opbrengst van de deurcollecte en de kaartverkoop gaan naar de actie van pastor Bladowski.

Pastoor Nowak zou de woorden van deze jongen willen opdragen aan pastor Stefan Bladowski. "En aan allen, die uw hart hebt geopend om Oekraïners te helpen, die door de wrede oorlog uit hun land waren verbannen. Met heel mijn hart betuig ik mijn dank aan iedereen voor het geschenk van barmhartige liefde."

Besteding gelden Lansingerland

De Poolse pastoor vertelt vervolgens in zijn bedankbrief hoe de tot nu toe ingezamelde gelden zijn besteed. "Onlangs hebben we zeven keer eten gebracht naar twee steden in de buurt van Lviv in Oekraïne in een tot de rand gevulde bestelbus. Daar verhongeren de inwoners. Ook werden daarheen enkele honderden kilo’s schoonmaakmiddelen en diverse medische goederen aangevoerd. We hebben 15.000 euro gedoneerd aan een educatief centrum in Zhytomyr, Oekraïne. Sinds drie jaar runnen de Paters Salesianen er verschillende soorten scholen. Ondanks de oorlogsvoering bleven ze ter plaatse en ondersteunen ze de bewoners geestelijk en materieel, vooral de families van de scholieren. We hebben ook 10.000 euro gedoneerd aan de Salesiaanse school in Lviv. Daar runnen Grieks-katholieke salesianen een kostschool voor beroepsonderwijs en een educatief centrum voor gehandicapte kinderen. Momenteel hebben we op onze Salesiaanse school in Przemyśl in Polen een tiental kinderen uit Oekraïne. We hebben een deel van het geld dat we van u ontvingen besteed aan kleding voor 17 kinderen, hun broers en zussen en moeders. Ook voor het leren van Pools en psychologische hulp. Op dit moment zijn we bezig met het bouwen van een speeltuin voor kinderen die in toenemende mate uit Oekraïne komen en die zich vooral 's middags vervelen. We gebruikten het geld dat we van uw gemeenschap ontvingen ook om slaapzakken, tenten en veldbedden te kopen. Ze zullen gebruikt worden door moeders met kinderen die bij ons overnachten. Daarom was het ook nodig om ruimte te creëren voor extra sanitaire voorzieningen zoals toiletten en doucehruimtes. Een deel van het geld ging ook naar meest bruikbare producten, zoals luiers voor kinderen, speelgoed, kinderwagens voor zuigelingen en oudere peuters.
Beste pastor Stefan en beste allen, namens mij, de paters Salesianen, vooral degenen die in Oekraïne werken en de vluchtelingen zelf, hartelijk dank. Bedankt voor het initiatief om geld in te zamelen. Bedankt voor het enorme geschenk vanuit uw hart. Dank ook voor het feit dat de begunstigde van uw gift de parochie van St. Józef in Przemyśl is. Ieder van u en uw gemeenschap is voor altijd een van de grote weldoeners van onze parochie, maar vooral van de vluchtelingen. Moge Jezus, de verrezen Heer, u altijd zegenen."

Solidariteitsconcert

Burgemeester Pieter van de Stadt opent op vrijdag 20 mei het grote Solidariteitsconcert in de r.k. kerk in Berkel. Die avond treedt daar het Alphens Kozakkenkoor op samen met harpiste Sophie van Dijk. Veel aandacht is er voor de vluchtelingen uit Oekraïne in Lansingerland. Een aantal van hen is dan ook bij het concert aanwezig. Ook de gemeenteraad van Lansingerland is ervoor uitgenodigd. Het Alphense koor heeft zijn repertoire aangepast vanwege de situatie in Oekraïne. Het concert staat dan ook in het teken van verbondenheid met het land en zijn bevolking. Aan het eind van de avond is er een deurcollecte en ook het batig saldo van de avond wordt hieraan gedoneerd.
Het concert begint om 19.30 uur, toegang vanaf 19.00 uur. Kaarten à € 15 incl. koffie/thee zijn verkrijgbaar via cultuuraanhetlint.nl; bij Primera Sandra in Bleiswijk en bij Van Atten en Van den IJssel in Berkel. Leden van KBO en PCOB krijgen daar op vertoon van hun ledenpas € 2 korting. Ook aan de zaal zijn kaarten zolang de voorraad strekt.