Geef aan de collectant van de Hersenstichting

Lansingerland - Van 31 januari tot en met 5 februari collecteert de Hersenstichting voor iedereen met een hersenaandoening. Een groot aantal enthousiaste collectanten gaat in de gemeente Lansingerland op pad om geld in te zamelen om meer onderzoek en betere behandelingen mogelijk te maken.

Eén op de vier mensen heeft een hersenaandoening. Denk daarbij bijvoorbeeld aan dementie, beroerte, Parkinson, een hersentumor of hersenletsel door een ongeluk. Dit aantal blijft de komende jaren stijgen. Vroeg of laat raakt het iedereen. En dan staat je leven op z’n kop. Dit moet stoppen. Daarom zet de Hersenstichting alles op alles om hersenen gezond te houden. Samen kunnen we hersenaandoeningen behandelen en in de toekomst voorkomen. Geef dus aan de collectant, voor al die mensen met een hersenaandoening.

Achtbaan

Marjon van Brandwijk (63) is één van de mensen die te maken heeft gehad met een hersenaandoening. Vijftien jaar geleden werd er bij haar een meningeoom geconstateerd, een hersentumor. In haar geval was het gelukkig goedaardig, maar op het moment dat zij het hoorde groeide de tumor door haar schedel heen en moest ze binnen korte tijd geopereerd worden.
Ze vertelt over haar ervaringen: "Ik had al jaren last van migraine, daar kreeg ik medicijnen voor maar niets hielp echt. Uiteindelijk ben ik doorgestuurd naar een neuroloog. Deze constateerde ook migraine, maar voor de zekerheid werd er ook een MRI gemaakt. En daarop werd de tumor geconstateerd en de zwakke plek in mijn schedel. Van het ene op het andere moment zit je in een achtbaan van emoties. Vlak voor de kerst moest ik naar de neurochirurg. Daar ben ik helemaal door de molen gegaan omdat bij vrouwen een hersentumor vaak een uitzaaiing is van borst- of longkanker. Dit was gelukkig niet het geval maar na de feestdagen kreeg ik een oproep voor de operatie. Die kerst hebben we heel bewust beleefd, omdat je denkt dat het de laatste keer kan zijn. Dat was moeilijk, maar ook mooi. Begin januari ben ik in het Erasmus MC geopereerd. Dit is allemaal heel goed gegaan en na een week kreeg ik de uitslag dat het goedaardig was. Ze hebben de tumor helemaal kunnen weghalen."

Het leven gaat door

"Het klinkt misschien raar, maar daarna volgt een periode waarin je moet wennen aan het idee dat het leven doorgaat, omdat je met het einde rekening had gehouden", vervolgt Marjon. "Ik ben nog wel steeds onder controle omdat het kan terugkomen. Tot op heden is het gelukkig niet meer aangegroeid en heb ik ook geen verhoogde kans dat het terugkomt."
Marjon is blij dat het zo is afgelopen. "Deze periode heeft mijn leven ook verrijkt", zegt ze. "Je kijkt anders tegen dingen aan, niets is meer vanzelfsprekend."
Toch heeft Marjon blijvende restverschijnselen overgehouden. Ze heeft heel veel energie ingeleverd die ook niet meer terugkomt. Acht jaar geleden is ze ook nog acuut geopereerd aan een vernauwing van het ruggenmerg in haar nek. Dit heeft haar energieniveau nog verder naar beneden gehaald. Het gaat de ene dag beter dan de andere maar ze kan geen dag voorspellen. Ook haar concentratie is minder. Dit was moeilijk omdat ze altijd iemand was die drie dingen tegelijk deed, maar met behulp van een psycholoog heeft ze geleerd om meer naar haar lichaam te luisteren. Ze heeft uiteindelijk ook besloten om te stoppen met haar werk omdat het zoveel energie kostte dat het dat niet waard was. Uiteindelijk gaf dat veel rust. Omdat haar energieniveau nogal wisselt is het lastig om vast vrijwilligerswerk te doen. Maar ze houdt zich nu bezig met de coördinatie van de collecte voor de Hersenstichting, voor een deel van Berkel en Rodenrijs. Zo kan ze toch haar steentje bijdragen.
Wie de collectant heeft gemist, kan ook een gift overmaken op IBAN: NL18 INGB 0000 000 860 t.n.v. Hersenstichting Nederland, Den Haag, via www.hersenstichting.nl of scan de QR-code.