Nieuwe basisschool IKC Cadans: een frisse kijk op het basisonderwijs

Berkel en Rodenrijs – In augustus 2022 opent er een nieuwe school in Berkel en Rodenrijs: integraal kindcentrum Cadans. De Heraut sprak bestuurder Marian Feenstra en onderwijskundige Hanneke Baukema over deze nieuwe school.

Door Gemma Karsemeijer

“We begonnen met: hoe zou je een school vormgeven als je helemaal opnieuw zou beginnen met de kennis van nu?” vertelt Marian. Het schoolsysteem is daarom zeer toekomstgericht: het moet constant in beweging, of in ‘cadans’, zijn door nieuwe onderwijsinzichten en ervaringen. In verschillende opzichten verschilt de school dan ook erg van andere scholen.

Integratie kinderopvang en basisonderwijs

IKC Cadans integreert dagelijks basisonderwijs en kinderopvang van 7.30 tot 18.30 uur op dezelfde locatie. Alle kinderen zijn drie lange dagen tot 17.30 uur op school, de overige dagen zijn tot 12.30 uur. Hierbuiten kunnen de kinderen op het IKC nog terecht voor extra kinderopvang. Dit geeft de school de mogelijkheid om met een team van deskundigen de ontwikkeling van het kind vanuit verschillende hoeken te ondersteunen, aldus Marian. Een geïntegreerde aanpak van basisschool en kinderopvang is niet alleen goed voor het kind, maar kan ook veel stress schelen voor de ouders, omdat ze op deze manier geen buitenschoolse opvang meer hoeven te regelen.

Projectonderwijs: een andere aanpak

Terwijl er ’s ochtends wordt gefocust op vakken als rekenen, taal, spelling en Engels, wordt er ’s middags lesgegeven in de vorm van projectonderwijs. Alle overige vakken, zoals geschiedenis en aardrijkskunde komen hier aan bod.
"Een project begint met vragen stellen", legt Marian uit. "Bijvoorbeeld: als je in de tijd van de Romeinen zou leven, hoe zag je leven er dan uit? Daar kan dan van alles aan gelinkt worden: geschiedenis, aardrijkskunde, verkeer, gezonde voeding en nog veel meer." Er worden ook veel praktische leermethodes gebruikt bij deze onderwerpen, zoals bijvoorbeeld scheikundige proefjes. “Omdat kinderen het beleven, onthouden ze het ook. Het wordt geen droge stof meer, maar iets wat ze ervaren hebben”, vertelt Marian. Natuurlijk houdt de docent wel in de gaten of alle belangrijke onderwerpen aan bod komen.
Daarnaast krijgen kinderen geen traditionele rapporten gebaseerd op toetsen, maar wordt hun leerproces bijgehouden door de kinderen bijvoorbeeld werkstukken te laten maken of presentaties te laten geven. Er wordt ook goed bijgehouden of de kinderen de stof beheersen en waar nog extra aandacht aan moet worden besteed.
Door de bijzondere structuur van ‘units’ in plaats van klassen op IKC Cadans kunnen kinderen op hun eigen tempo leren. Omdat er met subgroepen wordt gewerkt, kunnen kinderen die wat sneller door de stof willen gaan, met soortgelijke leerlingen worden geplaatst. Ook kunnen kinderen die wat meer aandacht moeten besteden aan bijvoorbeeld rekenen met andere kinderen worden geplaatst die hier ook moeite mee hebben. Op die manier kan iedereen op zijn eigen tempo leren.

Informatiebijeenkomst

De school heeft voorlopig nog geen eigen locatie, maar is in gesprek met de gemeente om een passende locatie in Berkel en Rodenrijs te zoeken. Voorlopig zal de school starten in het monumentale schoolgebouw waar basisschool De Parel ook is gevestigd, aan de Westersingel 2 in Berkel en Rodenrijs.
In augustus 2022 wil de school beginnen met kinderen tussen de 2 en 7 jaar. Geïnteresseerde ouders kunnen zich via info@cadans.nl opgeven voor een informatieavond die digitaal zal plaatsvinden op 25 januari van 20.00 tot 21.30 uur. Ook kunnen geïnteresseerden voor meer informatie naar ikccadans.nl .