Clubs uit hoofdklasse, met TOGB, zien af van rechtszaak tegen KNVB

Berkel en Rodenrijs - Geen voetbal op dit ogenblik, maar de schermutselingen blijven.
Clubs uit de zondagcompetitie, de hoofdklasse, hadden hun onvrede geuit over een eventuele overstap naar het zaterdagvoetbal en wilden naar de rechter gaan. Een eventuele rechtszaak tussen enerzijds de hoofdklassers Alphense Boys, RKAVV, SJC en TOGB en aan de andere kant de KNVB lijkt nu toch van de baan. Of zoals TOGB voetbalvoorzitter Andy Wibier het verwoordt: "We hadden graag de volgende competitie de overstap naar de zaterdag gemaakt, maar dat wordt een jaar later. We hebben er vertrouwen in dat het nu goed gaat."

Rien Kuyvenhoven

De vier clubs nemen op dit ogenblik genoegen met de mondelinge toezegging van de KNVB dat ze in het seizoen 2023-2024 alsnog de overstap kunnen maken naar het zaterdagvoetbal op hetzelfde niveau als waar zij op dat moment spelen. Een toezegging die aankomende juni nog wel formeel door de KNVB bekrachtigd moet worden.
"Bij de club is goed nagedacht over een overstap van TOGB naar het zaterdagvoetbal", zegt Andy Wibier. "Als wij deze stap niet maken, weten we dat de jeugd het elders gaat zoeken. Want ook zij willen graag derby's spelen. Het is leuk om met de bus op pad te gaan en een paar wedstrijden ver weg uit te spelen. Maar wij denken dat dat op de lange duur niet gaat werken. Daarnaast lopen de reiskosten voor de vereniging over een heel seizoen gezien flink op."

Reistijd

TOGB onderzocht, samen met competitiegenoten RKAVV, SJC en Alphense Boys, of juridisch kan worden afgedwongen dat een overstap op een gelijk niveau zal plaatsvinden. De KNVB kwam onlangs met een nieuwe plan wat betreft een voetbalpiramide waar uiteindelijk onder de derde divisie een vierde divisie zal komen met voornamelijk clubs die nu in de zondag- en zaterdaghoofdklasse actief zijn. Met als groot voordeel dat - naast minder reistijd en kilometers - door de vorming van een vierde divisie meer wedstrijden in de regio kunnen worden gespeeld met naar alle waarschijnlijkheid meer inkomsten voor de clubs. Alle competities worden dan ‘gemengd’. Dat betekent dat zaterdagclubs in alle klassen ook op zondag kunnen gaan spelen en andersom. Het mogelijk op termijn indelen van poules op districtsniveau ligt eveneens op tafel.
De eerder genoemde vier clubs hadden bij aanvang van het seizoen stelling genomen tegen de KNVB, omdat zij zich benadeeld voelden. Op alle niveaus mochten voetbalclubs na komend seizoen de overstap van het zondag- naar het zaterdagvoetbal maken. Behalve de clubs in de hoofdklassen en Derde Divisie zondag. Zelfs een stap terug vanuit de zondag Hoofdklasse naar de zaterdag eerste klasse was verboden.
Nu de KNVB van plan is de zaterdag- en zondaghoofdklassers te mixen in een nieuw op te zetten Vierde Divisie, hebben de clubs besloten niet langer te ageren tegen de plannen van de KNVB.

Alternatief

"We gaan ook proefdraaien", weet Wibier die na het succes van de avondwedstrijd tegen het Rotterdamse VOC, waar veel publiek op af kwam, dit een mooie opstap vindt.
Andy Wibier: "Alphense Boys, RKAVV, SJC en TOGB en waarschijnlijk ook VOC, HBS uit Den Haag hebben afgesproken volgend seizoen (2022-2023, red.), vooruitlopend op de definitieve overstap in 2024, hun onderlinge wedstrijden op zaterdag te gaan spelen, bijvoorbeeld om vijf uur 's middags. Het officiële besluit van de KNVB volgt in juni. Maar de KNVB weet ook dat er geen andere optie meer is voor het zondagvoetbal. Wij hadden liever deze zomer al naar ‘de zaterdag’ gegaan, maar moeten nog een jaar doorspelen op zondag. We wilden na afloop van dit seizoen de veranderingen doorvoeren. Maar dit vooruitzicht is ook goed. Wij dachten ook aan een Vierde Divisie wat ons een goed alternatief lijkt."
Andy Wibier snakt evenals alle andere voetballiefhebbers naar hervatting van de competitie. "Ik hoop dat naast de jeugd ook de senioren weer kunnen gaan spelen na twee niet afgemaakte competities en dat ze op de gebruikelijke uren mogen trainen. Het is nu januari dus hebben we nog even de tijd om deze competitie wel af te maken."