Inwoners vinden beperken geluidsoverlast en verbeteren van de luchtkwaliteit heel belangrijk

Lansingerland – De gemeente heeft via panelleden van Lansingerland Peilt onderzocht hoe inwoners de kwaliteit van de leefomgeving ervaren. Die input is van belang bij het opstellen van een plan van aanpak voor het gemeentelijk milieubeleid van de toekomst. Voor de meeste inwoners hebben de aanpak van geluidsoverlast en het beschermen van luchtkwaliteit prioriteit.

Freek J. Zijlstra

Het onderzoek werd in opdracht van de gemeente uitgevoerd door I & O Research. Voor het onderzoek werden de panelleden van Lansingerland Peilt uitgenodigd en konden inwoners ook gebruikmaken van de open link die door de gemeente werd geplaatst. De digitale vragenlijst was opengesteld van 30 september tot en met 10 oktober 2021. De vragenlijst werd ingevuld door 1.046 inwoners. In de vragenlijst kwamen de thema’s geluid, luchtkwaliteit, bodemkwaliteit, externe veiligheid, geur, lichthinder en trillingen aan de orde. De resultaten zijn gecorrigeerd voor de (leeftijds)opbouw van de bevolking van Lansingerland. De resultaten van deze steekproef worden als representatief voor inwoners van Lansingerland beschouwd.

Overlast

Inwoners ervaren vooral overlast van weg- en vliegverkeer. Het komt erop neer dat zes op de tien inwoners overlast van wegverkeer ervaart (58%) en tweederde van de inwoners overlast van vliegverkeer ervaart (68%). De meeste hinder ondervindt men van reguliere vluchten, wat minder van sportvliegtuigen en helikopters. Een klein gedeelte noemt ook doorgaande vluchten naar Schiphol. Andere geluidsbronnen veroorzaken in de beleving van inwoners weinig tot geen overlast. In die gevallen worden dronken jongeren of de Hogesnelheidslijn genoemd. Soms is er overlast door het laden en lossen van vrachtwagens.
Inwoners associëren vliegverkeer en autoverkeer op de provinciale en rijkswegen met het bedreigen van de luchtkwaliteit (zie bijgaande grafiek van I & O Research). Ruim eenderde vindt de lucht in Lansingerland redelijk vies (36%), terwijl een kwart de lucht redelijk schoon vindt (26%). Toch maken vier op de tien inwoners zich enige zorgen over de luchtkwaliteit van hun woonomgeving.
Er zijn wel verschillen tussen bewoners in Lansingerland. Inwoners uit Bleiswijk vinden dat provinciale wegen een grotere impact hebben op de luchtkwaliteit dan bewoners van de andere dorpskernen, terwijl inwoners van Bergschenhoek juist vinden dat het vliegverkeer de grootste bedreiging voor de luchtkwaliteit is.

Maatregelen

Inwoners denken dat het verlagen van de maximumsnelheid (48%), het verbod op het gebruik van open haarden en houtkachels (47%) en het toepassen van stil asfalt (45%) geschikte maatregelen zijn die geluidsoverlast kunnen verminderen en/of de luchtkwaliteit kunnen verbeteren.
Inwoners zijn in toenemende mate bezorgd over de bodemkwaliteit in de eigen leefomgeving en volgen ook nauwgezet ontwikkelingen in aangrenzende gebieden die van invloed kunnen zijn op de eigen veiligheid. Drie op de tien inwoners ervaren lichtoverlast door glastuinbouwbedrijven en één op de tien inwoners hebben last van geuroverlast, met name door agrarische bedrijven.