Beheer Heel Lansingerland Helpt overgedragen aan Welzijn Lansingerland

Lansingerland - Op 22 maart vorig jaar – de eerste coronagolf in ons land was een feit - werd de Facebookgroep ’Heel Lansingerland Helpt’ aangemaakt. Iedereen die zich betrokken voelde bij Lansingerland kon lid worden. De Facebookgroep, voor en door personen en bedrijven in Lansingerland, was bedoeld om elkaar in deze speciale tijd met praktische hulp te ondersteunen en aandacht te geven aan hen die het nodig hebben. De Facebookgroep is nog steeds een groot succes. De beheerders Ingrid de Groen en Tilly van der Knaap hebben echter besloten het beheer over te dragen aan Welzijn Lansingerland.

De Facebookgroep bleek een zeer goed communicatiekanaal te zijn om aandacht te vragen voor waar op dat moment behoefte aan was en is. Ook voor het vinden van vrijwilligers voor het organiseren van de vele activiteiten, groot en klein, speelde de groep een belangrijke rol. Ingrid de Groen en Tilly van der Knaap, ondersteund in de eerste fase van de coronacrisis door Ingeborg Caljé en vervolgens door Sylvia van Scheijndel, zagen erop toe, dat de Faceboekgroep gebruikt werd waarvoor het was bedoeld. De groep heeft inmiddels meer dan 5.600 leden en groeit nog dagelijks. Met ruim 3.000 dagelijks actieve leden is de groep inmiddels een niet weg te denken, laagdrempelig communicatiekanaal in de gemeente Lansingerland (en omstreken) en wordt deze voor zeer uiteenlopende doeleinden gebruikt én gevonden, met nog steeds als uitgangspunt de inmiddels welbekende slogan: 'In Lansingerland doen we het Samen!'.

Een greep uit de acties

In de afgelopen periode werden via de Facebookpagina tal van acties op poten gezet, te veel om op te noemen. Daarom een greep uit de activiteiten.
Lansingerlanders boden van alles aan om hun dorpsgenoten te helpen: een luisterend oor per telefoon of aan de deur, aanbod om boodschappen te doen, boeken halen/brengen voor de bieb, hulp bij administratie, bezorgservice, huiswerkbegeleidingstips, gratis coaching voor mensen in de zorgsector, gratis leenauto voor onze zorghelden, een voorraad overgebleven cadeautjes die weggegeven mochten worden, gratis groente- en fruitpakketten, kerstpakketten, enzovoorts. Verder waren er muziekoptredens voor ouderen, werden er bloemen en planten beschikbaar gesteld door kwekers en bij mensen thuisbezorgd. Was er actieve inzet voor de Kledingbank Lansingerland en werden kledinginzamelingsacties gehouden. De speciaal voor Heel Lansingerland Helpt ontworpen ansichtkaart is ruim 6.000 keer gedrukt en bij mensen thuisbezorgd. In tehuizen werden knutselspullen, puzzels of andere benodigdheden bezorgd.

Ondernemers

De Facebookgroep zou niet zo succesvol zijn zonder de ondernemers uit Lansingerland. Tilly: "Wij konden altijd bij hen terecht voor producten of als inzamelpunt; steeds weer met ons meedenkend en enthousiast over de acties. Daarom kozen wij ervoor om op de dag van de ondernemer juist hen te verrassen met een persoonlijk kaartje."
Scholieren van Melanchthon Berkroden maakten verrassingsdozen voor ouderen en gingen deze persoonlijk bezorgen, waarbij gelijk een praatje werd gemaakt.
Ingrid: "De jeugd van Lansingerland werd ook gevraagd een mooie tekening te maken op de stoep bij ouderen of bij huizen, de respons was groot." Met name voor personen in tehuizen die waren afgesloten van hun dierbaren was het een moeilijke periode. Dit was de aanzet voor Bij Ria, een mobiele, Covid-proof ontmoetingsruimte. Ingrid: "Achter de schermen werd razendsnel contact gelegd met de gemeente, sponsoren en René de Jong van GiZo montage uit Lansingerland. Samen met een team van vrijwilligers bouwden zij een oude paardentrailer om tot mobiele ontmoetingsruimte. Binnen twee weken was daar Bij Ria, die op verzoek telkens door René bij een speciaal tehuis voor de deur werd gezet. Zo konden mensen hun dierbaren toch weer ‘live’ zien en spreken, met inachtneming van alle regels."
In het hart van de coronacrisis zijn er op 4 mei bossen bloemen mét kaartjes vol medeleven van mensen uit heel Lansingerland persoonlijk gebracht bij mensen die in Lansingerland een dierbare in deze coronatijd hadden verloren.
Er werden ontelbare plantjes en bloemen door lokale kwekers beschikbaar gesteld. Ook waren er speciale acties op bijzondere dagen als Moederdag en Koningsdag. Een initiatief van Ingrid de Groen is de ontwikkeling en plaatsing van diverse buurtboxen. Kastjes waarin houdbare eerste levensbehoeften achtergelaten kunnen worden door inwoners uit Lansingerland. Het is de bedoeling dat deze buurtboxen in Lansingerland gemaakt én geplaatst gaan worden.

Bedankt!

Ingrid en Tilly concluderen dat de Facebookgroep nooit zo succesvol had kunnen zijn zonder de enthousiaste reacties van hun volgers, de inzet van de vele vrijwilligers en de ondernemers uit Lansingerland. "Daarnaast ontvingen wij een aantal donaties die onze acties financieel ondersteunden. Wij hebben dus ook geen beroep hoeven te doen op de gemeente. Na anderhalf jaar een belangrijk onderdeel geweest te zijn van al deze mooie, lokale acties, vonden we het tijd om de groep los te gaan laten. Maar natuurlijk niet voordat er een goede beheerder van de groep was gevonden. Wie beter om het stokje over te nemen dan Welzijn Lansingerland".