Projectonderwijs op OBS Vuurvogel:' Omgaan met elkaar'

Bergschenhoek - Sinds het begin van dit schooljaar werkt OBS Vuurvogel aan maatschappelijk relevante projecten vanuit het onderwijsconcept van JEELO. Vanuit Jeelo werken de leerlingen aan projecten waar alle vakken samenhangen. Door samenhang in de leerstof aan te brengen en de maatschappij bij het leren te betrekken, leggen ze verbanden tussen wat ze leren op school en de wereld om hen heen.

Door: groep 6/7 OBS Vuurvogel en juf Marijke

Op dit moment wordt er gewerkt aan het project ‘Omgaan met elkaar’, Het doel van dit project is om meer te leren over overeenkomsten en verschillen tussen mensen. Zodat we met deze verschillen leren omgaan en deze verschillen meer leren waarderen. Voor dit project gaan we een poster maken over vriendschap. Hiervoor interviewen we mensen uit verschillende leeftijdscategorieën (13-16, ouders, opa’s en oma’s). We willen graag uitzoeken van de verschillen en overeenkomsten zijn in vriendschap in deze verschillende leeftijden.

Steekwoorden

Omdat we nog nooit iemand geïnterviewd hebben is Heraut-journalist Arie langs geweest voor een workshop. Hierin heeft hij uitgelegd hoe je een interview kan voorbereiden, kan houden en kan uitwerken. Eerst vertelde hij wat voor vragen je kan stellen en hoe je door kan vragen. Daarna legde hij uit hoe je tijdens een interview steekwoorden opschrijft en dit later weer uitwerkt in een verslag.
Om alvast een beetje te oefenen hebben we vragen over vriendschap aan onze juf, Juf Marijke gesteld. Een selectie uit deze vragen en antwoorden kunt u hieronder lezen.

Waarde

Vraag: Wat vindt u belangrijk aan vriendschap?

Antwoord: "Ik vind het belangrijk dat je elkaar respecteert en elkaar in je waarde laat. Ook vind ik het fijn dat je altijd iemand hebt die voor je klaar staat en jij voor haar/hem."

Vraag: Waar heb je je beste vriend/vriendin ontmoet en hoe.

Antwoord: "Ik heb haar ontmoet in de bar, haar naam is Rosa. Rosa was meegenomen door iemand anders en wij zaten naast elkaar. We raakten aan de praat en het was heel gezellig. We hebben toen elkaars telefoonnummer uitgewisseld en hebben vaker afgesproken."

Vraag: Hoe lang ben je al vrienden met haar?

Antwoord: "We zijn inmiddels al 10 jaar vrienden en al 6 jaar beste vriendinnen. We werden beste vriendinnen nadat we in een huis gingen wonen waar wij de badkamer en keuken met elkaar deelden."

Vraag: Mis je je vrienden meer als ze op vakantie zijn of als ze verhuizen?

Antwoord: "Ik mis ze meer als ze gaan verhuizen. Als ze op vakantie gaan weet ik dat ze maar kort weg zijn en dat we elkaar gauw weer zien. Als vrienden verhuizen gaan ze meestal verder weg wonen en wordt het lastiger om elkaar op te zoeken."

Informatie: www.obsvuurvogel.nl, www.jeelo.nl.