Expositie ‘Gezichten van Dementie’ het bezichtigen waard

Burgemeester: “Ook Lansingerland vergrijst en daar moeten we ons op voorbereiden”

Bleiswijk - Er was zaterdag 2 oktober behoorlijk veel belangstelling tijdens de opening van de expositie ‘Gezichten van Dementie’ in de Gereformeerde kerk Open Hof in Bleiswijk. Dat was ook wel enigszins te verwachten want wie heeft nu niet te maken met of te maken gehad met dementie in zijn of haar familie- en/of kennissenkring? Zelfs burgemeester Pieter van de Stadt die de expositie officieel mocht openen, zei die ervaring te hebben.

John Hofman

De expositie toont een aantal aquarellen van Herman van Hoogdalem en is te bezichtigen tot en met 30 oktober. Zéker de moeite waard, want het zijn prachtige portretten van dementerende ouderen, terwijl Gijs Wanders videoportretten van betrokkenen heeft gemaakt, waarvan zaterdag fragmenten werden vertoond. “Het is een beladen en moeilijk thema”, zo zei de burgemeester in zijn toespraak. Hij zei zelf ook alle fasen van dementie in zijn familie/kennissenkring te hebben meegemaakt en dat is best heftig. “De verzorging thuis van een dementerende, de onrust die het geeft bij alle partijen. Vergrijzing is er ook in Lansingerland en daarom willen we ons als gemeente uiteraard voorbereiden op de toename van dementerenden in onze gemeente. De impact die dementie heeft, wordt door deze expositie op een voortreffelijke manier in woord en beeld gebracht en verwoord”, aldus de burgemeester. De beginfase van dementie is voor alle partijen heel heftig. Het gedrag van de dementerende verandert en het geheugen laat hem/haar steeds meer in de steek. Zijn of haar uitspraken als: ‘ik weet nog best wat ik doe hoor’, of ‘ik ben dat echt niet vergeten’, zorgen voor een moeilijke periode en soms wat discussie. Tijdens de middenfase worden de veranderingen groter. Wat altijd vanzelf ging, lukt niet meer. Men gaat dingen zien of horen die er niet zijn. Het gaat langzaam slechter met je. In de laatste fase van dementie zijn de hersenen flink beschadigd, maar dat kan nog jaren duren voordat het zover is. Als het thuis wonen niet meer gaat, dan is opname in een zorginstelling mogelijk.

Drie thema-avonden

Na de officiële opening kreeg de burgemeester een boek overhandigd met daarin alle portretten die de expositie die in samenwerking met Alzheimer DWO, Open Hof en het Dementie netwerk Lansingerland mogelijk is gemaakt, laat zien. Er volgen nog drie thema-avonden over dementie in Open Hof: op donderdag 7 oktober om 19.30 uur, over verschillende onderwerpen zoals ‘Dementie, ziekte of taboe’ en ‘Omgaan met dementie’, donderdag 21 oktober om 19.00 uur met onder meer ‘Dementie,? Wat nu? en ‘Opname, een moeilijk besluit’. De derde avond is op dinsdag 26 oktober om 19.30 uur. Dan spreekt Marinus van de Berg over ‘Alzheimer raakt ons allemaal’ en heeft Gijs Wanders gesprekken met onder meer een ervaringsdeskundige en met kunstschilder Herman van Hoogdalem.
De expositie Gezichten van Dementie is te bezoeken op werkdagen tussen 11.00 en 17.00 uur in Open Hof, Dorpsstraat 50 in Bleiswijk.