Samen Lansingerland: SchuldHulpMaatje helpt!

Lansingerland - Het verhaal van Anna en Peter. Anna vertelt: “We hadden allebei een goede baan en werkten 40 en 32 uur. We hadden wat schulden, maar dat losten we netjes elke maand af. Peter hield alles goed bij in excelbestandjes. Ik had net een nieuwe baan, toen ik ontdekte dat ik in verwachting was. Wij waren heel erg blij daarmee. Mijn werkgever dacht daar anders over. Mijn contract werd niet verlengd.

Mijn vorige werkgever wilde mij wel weer in dienst nemen, maar voor veel minder uren en geen vast contract. Ik had dus minder inkomen. De schulden liepen op en we raakten het overzicht kwijt. We zagen dat het misging. Ons inkomen was niet genoeg om alles te betalen. Deurwaarders bleven komen, dreigende afsluiting gas, water en licht en uithuiszetting. Toen ik een vast contract met meer uren kreeg, ontstond er wat meer ruimte. Met hulp van een deurwaarder hebben we alle schuldeisers geschreven. Die gingen bijna allemaal akkoord met ons voorstel. Harm van SchuldHulpMaatje kwam ons daarbij helpen. Twee dagen voor kerst stond hij voor de deur, onze kerstengel. Het eerste wat Harm vroeg was: "Wat zijn je inkomsten en wat zijn je uitgaven?" Dat overzicht hadden we wel, in die excelletjes. Nu konden we gaan afbetalen.
Het was moeilijk om te laten zien wat voor puinhoop het was aan een onbekende. We schaamden ons en ons vertrouwen in instanties was beschadigd, maar hem durfden we wel te vertrouwen. Harm is eerlijk en zegt wat hij denkt. Dat ging niet altijd goed. We hebben wel eens wat moeten uitpraten, maar soms is die schop onder je kont nodig. Als ik soms te enthousiast geld uitgaf, was hij heel streng: "Heb je het echt nodig en wat kost dat?" Ik heb wel eens gedacht: ga weg! Maar als je eruit wil komen, heb je iemand nodig die meekijkt en een beetje stuurt.
We zijn er sterker uitgekomen en zitten in een opwaartse spiraal. We hebben al veel afgelost en hopen over een jaar klaar te zijn. Zonder SchuldHulpMaatje waren we op straat terecht gekomen. We herinneren elkaar vaak aan die tijd. Daar willen we nooit meer naar terug.” Herkenbaar? Mail naar SchuldHulpMaatje Lansingerland: coordinator@shm-lansingerland.nl of bel 06 227 533 06.

Samen Lansingerland

Iedereen heeft soms even een steuntje in de rug nodig. Hoe eerder je de ondersteuningsvraag stelt, hoe eerder de vrijwilligers je kunnen helpen. Kijk op www.samenlansingerland.nl. Je kunt ook bellen naar 010-310 10 12, mailen naar info@samenlansingerland.nl of binnenlopen bij de Samen Lansingerland inlooppunten: maandag 13.00-15.00 uur in De Leeuwerik te Bleiswijk, donderdag 09.00-11.00 uur in Ontmoet! te Bergschenhoek en vrijdag 18.30-20.00 uur in de Bibliotheek te Berkel en Rodenrijs.