Jan-Willem van den Beukel wordt lijsttrekker voor het CDA

Lansingerland – Op voordracht van het bestuur is wethouder Jan-Willem van den Beukel bij acclamatie door de leden van het CDA gekozen als lijsttrekker voor de komende gemeenteraadsverkiezingen, waardoor hij Matthijs Ruitenberg na zijn twee termijnen als fractievoorzitter opvolgt. Wij spraken met Van den Beukel.

Freek J. Zijlstra

Er waren geen anderen die zich kandidaat gesteld hadden als lijsttrekker van het CDA en dus was het voor Jan-Willem van den Beukel eigenlijk een gelopen race. Toch leefde hij naar eigen zeggen met een zekere spanning naar de avond toe, waarop de algemene ledenvergadering in gebouw Rehoboth werd gehouden.

Is de verkiezing een felicitatie waard? Of is het met de nodige zorgen dat u aan deze klus begint?

Van den Beukel: “We hebben hier ter plaatse een hele vitale club. Ik ben buitengewoon vereerd en verheugd dat ik de fakkel van de christendemocratie mag overnemen en in de voetsporen van een aantal illustere voorgangers mag treden. Ik ervaar het niet als vanzelfsprekend. Ik heb het vertrouwen gekregen van het bestuur en de leden. Ik heb er ontzettend veel zin in. In mijn toespraak tijdens de algemene ledenvergadering heb ik gezegd dat het goed wonen is in Lansingerland met een hoge leefkwaliteit. En dan noem ik de groene gebieden, het niveau van de voorzieningen en de vitale dorpskernen, en de ruime woonwijken waar mensen rekening met elkaar houden en naar elkaar omzien. Dat is wel weer gebleken tijdens het afgelopen coronajaar. Die hoge leefkwaliteit is er nog steeds, ondanks de explosieve groei van onze gemeente, die jaarlijks nog met 1.000 inwoners toeneemt. Dan bestaat het risico dat inwoners zich van elkaar vervreemden. Toch zijn die inwoners bereid hard te werken om die kwaliteit van leven te behouden, ondernemingen op te zetten en zich in grote aantallen voor de samenleving in te zetten. Dat willen wij faciliteren.”

Wat zijn uw speerpunten voor de komende jaren?

“Mijn uitgangspunten voor het beleid zijn drie V’s: veiligheid, verenigingen en vergroenen. Het CDA wil ten eerste pal staan voor het bestrijden van uiteenlopende vormen van criminaliteit die de samenleving ernstig kunnen ontwrichten. We moeten er alles aan doen om de publieke moraal niet af te laten glijden en ervoor zorgen dat inwoners rustig in goede buurten kunnen wonen. Daar zetten we als overheid op in met handhaving, politie en justitie. Maar veiligheid betekent ook dat er een sociaal en financieel vangnet is voor bestaanszekerheid als je je inkomen verliest.
Hoe beter het gesteld is met normen en waarden - de publieke moraal - hoe minder daar in het sluitstuk door het team ondermijning, Boa’s, politie en justitie opgetreden hoeft te worden. Daarom is de structuur van het verenigingsleven - en alles wat daar onder valt met de inzet van vele vrijwilligers - van cruciaal belang voor de cohesie in de samenleving. Vrijwilligers dragen in belangrijke mate bij aan het welzijn en welbevinden van de inwoners. Niet alleen in sportclubs en culturele verenigingen; het gaat om het verenigen in algemene zin. Om het creëren van goede buurten.
Ten derde willen we meer investeren in een zogenaamde groene schil om Lansingerland. Het moet (weer) zichtbaar zijn waar de gemeentegrenzen beginnen en ophouden. De basis ligt er en die moeten we nu afmaken. Daartoe moeten de drie groene aders - het Rottemerengebied, het Annie M.G. Schmidtpark en de Groenzoom - een fijnmazig netwerk van groene verbindingen krijgen. Als we niet oppassen bouwen we straks alles vol van hier tot Rotterdam en Den Haag. Het CDA wil op dat punt offensief vergroenen: niet alleen kavels bebouwen met de noodzakelijke woningen en bedrijvenparken verder uitbreiden, maar structureel de tussenruimte vergoenen en gebieden omzomen met groene hagen.”

Ik mis de vierde V van vertrouwen! De basis voor alle plannen is tocht het hebben van vertrouwen in elkaar? Moet er daarom niet hard gewerkt worden aan herstel van vertrouwen tussen burger en overheid?

“Ik ben begonnen met het vertrouwen van het partijbestuur en de plaatselijke leden van het CDA. Daarop wil ik voortborduren door het vertrouwen van de Lansingerlanders (terug) te winnen. Dat is niet geheel vanzelfsprekend in deze tijd waarin er veel polarisatie in de samenleving is ontstaan. Het antwoord daarop kan alleen zijn dat het bestreden wordt met een krachtige anti-polarisatie. We willen als partij vanuit het centrum van de politiek midden in de samenleving op het dorpsplein staan, tússen de mensen, waarbij ieder mens telt en van waarde is. Dat vraagt om veel inzet en het zal hard werken zijn om die vertrouwde sociale cohesie weer terug te krijgen.”

Gaat u écht weer de wijken in en luisteren naar de burgers? Dan zult u ook geconfronteerd worden met het feit dat inwoners tegen muren van onbegrip en onwil oplopen als ze in contact komen met het ambtelijk apparaat.

“We moeten met elkaar toe naar een omslag in denken. Het gaat steeds over in-spraak, maar dat zouden we moeten veranderen in begin-spraak. Door onze inwoners al vanaf het begin te betrekken zal men zich beter kunnen herkennen in de problematiek van het vraagstuk en bestaat de mogelijkheid om in gezamenlijkheid naar een voor iedereen acceptabele oplossing te zoeken. De overheid zal de samenleving meer moeten gaan zien als een partner tijdens het doorlopen van een proces. Het gevolg is ook dat ambtenaren niet kunnen afwachten tot er iemand in het gemeentehuis komt en dan vragen ‘Kan ik iets voor u doen?’, maar zelf ook zeggen ’Ik ga naar de inwoner toe’. Op die manier maak je verbinding en gebruik je de kracht van de samenleving veel beter door met eigen ogen te zien waarmee iemand bezig is en wat er speelt in zijn of haar leefomgeving,” aldus Jan-Willem van den Beukel.