Beleef de Vogeltrek op uitkijkpunt Lührs

Bergschenhoek - Op zaterdag 2 oktober neemt Natuur- en vogelwacht Rotta samen met Vogelbescherming Nederland deel aan de internationale vogelteldag, de Euro Birdwatch. In ongeveer 40 landen in heel Europa worden op deze dag trekvogels geteld. In Nederland gebeurt dit op meer dan 150 telposten. Rotta staat vanaf 8.00 uur bij de telpost Lührs. Lührs is het uitkijkpunt bovenop de skiberg in het Hoge Bergse bos.

Het najaar is de tijd van het jaar om grote aantallen vogels te zien, tijdens hun trek naar het Zuiden. Veel vogels die bij ons hebben gebroed trekken nu naar het warmere zuiden. Vanuit het hoge noorden of oosten komen vogels naar ons land om te overwinteren of ze trekken in die tijd door ons land. Bij helder weer zie je ze letterlijk vliegen, vaak in grote groepen.
Voor vogelaars is dit hét moment van het jaar om naar buiten te gaan, de vogels te zien én te tellen. Op ruim 150 locaties kunt u ze op 2 oktober vanaf zonsopgang tegenkomen. Ook bij Lührs wordt elk jaar druk geteld. Vanaf 8.00 uur staan specialisten van Rotta paraat om de overvliegende vogels te turven en om belangstellenden de kneepjes van het vak te leren. Ze tellen door tot omstreeks 12.00 uur als het weer het toelaat. Vorig jaar werden in Nederland tijdens de BirdWatch 721.574 vogels geteld, verspreidt over 203 soorten. Spreeuw, vink en graspieper vormden de top 3. Ook worden er vaak bijzondere vogels gezien.
Meer informatie over de World BirdWatch vindt u hier: http://www.vogelbescherming.nl/vogels_kijken/birdwatch .