Samen Lansingerland: de Tandem Maatjes van Humanitas

Lansingerland - De vrijwilligers van Humanitas Tandem Maatjes ondersteunen deelnemers van alle leeftijden die zich eenzaam voelen. Iemand die echt naar je luistert en meedenkt. Zonder oordeel, van mens tot mens. Zeker als het even niet zo lekker loopt. Dat is precies wat de vrijwilligers van Tandem Maatjes bieden: steun en aandacht, en vertrouwen in de toekomst.
Bij Tandem Maatjes leren de vrijwilligers om samen met hun deelnemer het sociaal isolement te doorbreken. Dit doen ze door het uitbreiden van een sociaal netwerk, opbouwen van een dagbesteding en oefenen met sociale vaardigheden. Door er gewoon te zijn en te luisteren kunnen ze de maatschappelijke participatie versterken.

De deelnemers van Tandem Maatjes zijn verdeeld in de doelgroepen Jeugd, Volwassenen en Ouderen. Bij jeugd kan dat zijn omdat zij op school gepest worden, hun ouders gescheiden zijn of dat er bijvoorbeeld sprake is van een beperking. Soms is het dan fijn om dan je gevoelens te kunnen delen en erover te praten met een vrijwilliger: “Vandaag afgesproken bij Doris thuis. Ik word enthousiast ontvangen door haar en krijg een kopje koffie. Ze kan nauwelijks wachten, want ze wil graag bloemzaadjes planten buiten. We gaan de tuin in en plukken bramen, verder planten we de zaadjes, nadat we een aantal bloembakken hebben leeggemaakt met oude bloemen. De samenwerking met Doris gaat soepel, ze is een gezellig en vrolijk meisje dat lekker kletst. Een volgende keer gaan we wandelen met de hond Rajka. Doris is uitgelaten en wil graag Rajka vasthouden aan de lijn. Zodra Rajka water en andere hondjes ziet, mag Doris hem loslaten en geniet ze van zijn vrolijkheid, zwemmen en drukte. Ze rennen en spelen samen en Doris beloont Rajka als hij goed naar haar luistert. Ze heeft brokjes en botjes voor de hond meegenomen. Het was een leuke dag.”

Contact

Wil je ook graag ondersteuning krijgen van een vrijwilliger van Humanitas Tandem Maatjes of zelf vrijwilliger worden? Neem dan contact op met coördinator Alice Mullemeister, telefoonnummer 06 307 37 088 of stuur een e-mail naar a.mullemeister@humanitas.nl

Samen Lansingerland

Tandem Maatjes is een voorbeeld van vrijwilligers die inwoners van Lansingerland gratis ondersteunen. Iedereen heeft soms even een steuntje in de rug nodig. Hoe eerder je de ondersteuningsvraag stelt, hoe eerder de vrijwilligers je kunnen helpen. Kijk op www.samenlansingerland.nl. Je kunt ook bellen naar 010 310 10 12, mailen naar info@samenlansingerland.nl of binnenlopen bij de Samen Lansingerland inlooppunten: maandag 13.00-15.00 uur in De Leeuwerik te Bleiswijk, donderdag 09.00-11.00 uur in Ontmoet! te Bergschenhoek en vrijdag 18.30-20.00 uur in de Bibliotheek te Berkel en Rodenrijs.