60 jaar getrouwd en nog steeds gelukkig met elkaar

Waar een reep chocolade al niet toe kan leiden!

Berkel en Rodenrijs - Het zal in 1953 zijn geweest dat mevrouw Riet Steenbergen-Daniëls (85) als jonge meid Gerrit Steenbergen (bijna 85) op straat tegenkwam n Delft, waar hij op dat moment een reep chocolade uit de automaat trok. Ze zijn inmiddels 60 jaar getrouwd!

John Hofman

“Hij vroeg of ik een eindje met hem mee wilde lopen en gaf mij ook een stuk chocolade”, vertelt mevrouw. “De andere dag kwam ik hem weer tegen en toen vroeg hij of ik met hem naar de bioscoop wilde. Ik kwam net van mijn werk en wilde me eerst omkleden, maar dat vond hij niet nodig. Ik werkte in een groentezaak en was die dag laat klaar. Gerrit stond er al met de kaartjes voor de bios, dus sprong ik achterop de fiets en zijn we naar de film gegaan.”
En was het al ‘handje vasthouden' in de bioscoop? “Nou, ik moet eerlijk zeggen dat ik op dat moment de film interessanter vond”, lacht Gerrit.
Tien jaar later, op 1 september 1961, waren ze getrouwd en hebben elkaar niet meer los gelaten om het zo maar te zeggen.
Riet heeft trouwens altijd gewerkt en verschillende werkkringen gehad zoals in een apotheek en bij uitzendbureaus tot zelfs lang na het trouwen. Het echtpaar kreeg twee kinderen, een zoon en een dochter, en inmiddels hebben Riet en Gerrit zes kleinkinderen en drie achterkleinkinderen!. “Allemaal meisjes en slechts één jongen”, zegt ze.
Op haar 67e stopte ze pas met werken. Gerrit kwam destijds van school en werd automonteur. Daarna is hij nagenoeg zijn hele werkzame leven chauffeur op de vrachtwagen geweest en reed in binnen- en buitenland. “Ik was eigenlijk altijd weg, maar ja, dan kun je ook geen ruzie krijgen”, zegt hij met een knipoog, “maar op een gegeven moment denk je: stop er mee, want zo zie je je kinderen ook nauwelijks. Na nog wat jaren in een lijmfabriek te hebben gewerkt, ging deze failliet en kon ik als buschauffeur in dienst komen bij West Nederland. Dat heb ik nooit leuk gevonden. Elke dag dezelfde route rijden. Stoppen, weer optrekken en weer stoppen bij de volgende halte. Nee, niks voor mij. Oudere mensen die slecht ter been waren kwamen op hun gemak de bus in met een wandelstok en gingen er vaak zonder weer uit omdat ze deze vergaten mee te nemen. Ik heb er toen heel wat verzameld!”.
Uiteraard kwam burgemeester Pieter van de Stadt het bruidspaar feliciteren en bracht hij ook nu een prachtig boeket mee plus een ingelijste kopie van de trouwakte.

Fijne gemeente

Lange tijd woonde het echtpaar in Delft, maar toen hun dochter een woning had gekocht in Berkel en Rodenrijs, wilden ze daar ook naar toe en dat is gelukt. Vanaf 2016 wonen ze al hier.
Gerrit, een echte doe-het-zelver, maakte de mooiste spoorbanen, houten speelgoed, maar ook echte meubels. Riet puzzelt graag, heeft altijd zelf haar kleding gemaakt en kan goed tekenen en schilderen. Ze genoten van vakanties in het buitenland: “Griekenland was en is nog steeds mijn favoriete land”, bekent Gerrit. Vanwege de gezondheid gaat het lopen heel moeilijk, dus verplaatst hij zich met de ‘brommobiel’.
Mevrouw vindt Berkel en Rodenrijs een fijne gemeente. “We wonen hier met veel plezier. Kijk, er zijn overal regels, ook hier, maar ze laten je wel vrij. Ook de gemeente houdt rekening met haar inwoners. In Delft zijn we eigenlijk nooit echt ‘opgenomen’ door de mensen. Niet dat de familie elkaar heel veel ziet, want tegenwoordig hebben ze het allemaal druk, maar er is toch een hechte band onderling. “We zijn blij als we elkaar weer eens zien.”
Zaterdag 4 september werd het 60-jarig huwelijksfeest gevierd met de hele familie bij Restaurant Nova aan de Rotte.