Golf van geweld

Lokale partijen versturen brandbrief naar minister Grapperhaus

Lansingerland/regio - De afgelopen weken trok er een golf van geweld door onze regio. Dit baart niet alleen Leefbaar 3B zorgen, maar ook vijf andere lokale partijen. Gezamenlijk hebben ze een brandbrief verzonden naar minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid).

Don van Doorn van Leefbaar 3B Lansingerland was samen met Robert Simons (Leefbaar Rotterdam), John Janson (Leefbaar Capelle), Jonathan Vrijman (Echt voor Barendrecht), Jeffrey van der Elst (Leefbaar Krimpen) en Karin Kayadoe (Leefbaar Ridderkerk) een van de ondertekenaars van de brief.
"De moorden hebben onze gemeenschap diep geschokt. In twaalf dagen tijd waren er ook tien schietpartijen in onze regio. Ongekend vuurwapengeweld dat ons veel zorgen baart. Naast het vuurwapengeweld zien wij een enorme toename van messengeweld. In zes weken tijd zijn er meer dan tien steekincidenten gemeld door de politie. En daarnaast diverse bedreigingen en berovingen door jeugdige criminelen, waaronder met machetes", schrijven zij.

Messen

De cijfers spreken voor zich. Uit landelijke cijfers blijkt dat dat het aantal minderjarige steekverdachten is verdubbeld; van 201 in 2018 naar 408 in 2020. Ook het aantal in beslag genomen messen onder minderjarigen is ruim verdubbeld; van 740 in 2018 naar 1554 in 2020.
"We hebben een enorm probleem met minderjarige messendragers en kunnen dit als regio niet alleen oplossen. De politie kampt met een groot capaciteitstekort. Voor preventief fouilleren is geen wettelijke basis en er is nog altijd geen verbod op de verkoop van messen voor jongeren onder de 18 jaar. Ook rijst het vuurwapengeweld in onze regio de pan uit. De politie geeft zelf aan dat er nog nooit zoveel schietpartijen zijn geweest in één maand tijd. De politie heeft hierdoor extra rechercheurs moeten inzetten om de onderzoeken naar recent toegenomen schietpartijen op te lossen. Het gevolg: zaken als woninginbraken worden niet altijd meer opgepakt.
Wat voor signaal geven wij hiermee af aan (potentiële) criminelen? Hoe leggen wij dit als politiek aan onze inwoners uit? Net als zij snappen óók wij hier niets van! De veiligheid van onze inwoners is onze prioriteit. Dag in, dag uit. De politie schreeuwt om meer agenten. Onze inwoners eisen terecht dat veiligheid weer topprioriteit wordt in de politiek. U bent aan zet!", aldus de lokale partijen in hun brief aan de minister.

Concreet

Met deze brief willen de lokale partijen namens hun bewoners en de lokale politieke partijen uit de regio Rijnmond hun grote zorgen over de (georganiseerde) ondermijnende criminaliteit en de hiermee samenhangende geweldsexplosie op straat overbrengen.
"Concreet willen wij dat de volgende zaken door u worden opgepakt: meer wijkagenten: minstens één per 5.000 inwoners, zoals de politiewet voorschrijft; mogelijk maken van persoonsgericht preventief fouilleren; en een verbod op de verkoop van messen aan jongeren onder 18 jaar."