Museum Bleiswijk weer open

Expositie ’75 jaar bevrijd’ is nog twee maanden te zien

Bleiswijk - We zijn er inmiddels aan gewend geraakt dat veel evenementen , concerten en tentoonstellingen door de corona op een laag pitje kwamen te staan. Alles ging dicht of werd uitgesteld. Er gloort nu weer wat hoop, ook voor de Oudheidkundige Vereniging en Museum Bleiswijk (OVMB) die haar deuren van het museum weer opent. De expositie ’75 jaar bevrijd’, die al was ingericht, kan de komende twee maanden nog worden bezichtigd.

John Hofman

Bewonderd, kunnen we beter zeggen, want bestuur en vrijwilligers van de vereniging hebben kans gezien de expositie zodanig in te richten, dat de Tweede Wereldoorlog van begin tot eind aan ons oog voorbij gaat. Van alle kanten hebben ze de benodigde materialen bij elkaar weten te verzamelen, meestal beschikbaar gesteld door particulieren die nog diverse spullen uit de oorlog zuinig hadden bewaard. De wat ouderen onder ons, maar hopelijk ook de jongere garde, hebben al veel kunnen lezen over de oorlog ’40-’45, maar als je er oog in oog mee komt te staan dan gaat die verschrikkelijke periode nog meer voor je leven. Alleen al om te zien hoe de mensen in die jaren er alles aan moesten doen om te kunnen overleven. Neem als voorbeeld de Hongerwinter. Ook die is in woord en beeld gebracht in het museum. Een propeller van een Duits vliegtuig dat is neergekomen in een dijk in Bleiswijk, een doopjurkje, gemaakt van een gevonden parachute en een klein kastje, zijnde de telefooncentrale die toen werd gebruikt. Tevens zijn er drie prachtige, door Bleiswijkse dames gemaakte, nationale feestrokken te zien, gemaakt van allerlei stukjes stof waar men een herinnering aan heeft. Deze rokken zijn gemaakt voor de gemeenschappelijke feestviering van het Gouden regeringsjubileum van H.M. Koningin Wilhelmina op het Binnenhof te ’s-Gravenhage op donderdag 2 september 1948.

"We kopen niets"

"De expositie is gerealiseerd naar aanleiding van het door de Stichting Historisch Belang Lansingerland uitgegeven boekje ‘Vrijheid is voor geen geld te koop'”, vertelt voorzitter van de OVMB, Gerrit van der Knaap. “Deze stichting is bij de samenvoeging van de drie gemeenten destijds opgericht om als spreekbuis te dienen voor de drie Historische Verenigingen die Lansingerland telt: Berkel en Rodenrijs, Bergschenhoek en Bleiswijk. Voor de gemeente makkelijker om te weten met welke projecten we bezig zijn. Het bestuur van de stichting bestaat uit drie man: van elke vereniging één afgevaardigde.”
Bij ons gesprek zijn ook aangeschoven de secretaris van OVMB, Theo de Korte, alsmede vrijwilliger Bea van der Knaap, echtgenote van de voorzitter. De expositie is onder meer ingericht met twaalf borden met daarop woord en beeld (veel foto’s, red.) over de oorlog in Lansingerland. Deze borden zijn gemaakt door Andreas Huurman uit Berkel en Rodenrijs en geven een totaalbeeld als je er langs loopt. De meeste spullen in de vitrines hebben een link met deze borden. Ook sub-thema’s zijn apart te zien zoals de vele voorwerpen die een link hebben met het Bleiswijks Oranjecomité . We zien de bekers en glazen die ieder jaar op de scholen werden uitgedeeld en, zelfs van nog daar vóór, een griffeldoos of puzzel die de kinderen tijdens de Oranjefeesten kregen. Alle spullen die de mensen hier brengen, worden direct ingeschreven. Er wordt een foto van gemaakt, opgeborgen of in het museum gezet”, aldus Theo. “We hebben alles gekregen of te leen, want we kopen niets. Het is ook leuk om er achter te komen waarom de mensen alles hebben bewaard en welk verhaal er achter zit. Zie het als een soort cultureel erfgoed”, vult Gerrit aan. Zo staat er in het museum een oude fiets: heeft alles te maken met het zogenaamde ‘fietsplaatje’ wat in de oorlog verplicht was en waarvoor je belasting moest betalen. “Toen het door de Duitse weermacht werd opgeheven, kon die later overgaan tot het invorderen van de fietsen!”
Ook heel interessant is de kist met al zijn persoonlijke, militaire spullen die zijn uitgestald van de in de oorlog in Nederlands Oost-Indië gesneuvelde Bleiswijker, Rens Jacobs. Hij overleed in 1949 in Zuid-Sumatra. Later werd ter nagedachtenis aan hem een speciaal monument geplaatst naast het monument ’40-’45 in het centrum van Bleiswijk, op het Herdenkingspleintje, op de hoek Kerkstraat-Dorpsstraat.

Dorpswandelingen en fietstochtjes

Een belangrijke functie die de OVMB HV Bleiswijk heeft is, dat ze in feite het historisch geheugen is van Bleiswijk. Ze heeft een bepaalde inbreng in de samenleving en dat is een regelmatige uitdaging. Voor corona organiseerde ze voor de schooljeugd (groep 6 basisschool, red.), historische dorpswandelingen, als een soort onderdeel van een culturele leerlijn. Zo van: ken je omgeving, ken de oude panden in het dorp waar een verhaal achter zit. Bleiswijk, dat we nu eiland van Bleiswijk kunnen noemen, een dorp omgeven door het water. Alle bedrijfjes lagen als het ware aan het water en dat kunnen de kinderen tijdens de wandeling allemaal zien. Deze dorpswandelingen zijn er nog steeds. Voor groep 8 is er een fietstocht georganiseerd langs de Rotte, richting Bleiswijkse Verlaat, waar een van de twee ‘Rottekijkers’ is geplaatst: vanaf een platform kijk je over de Rotte. Het is tevens een rustpunt. De vrijwilligers van OVMB zijn meestal op de maandagavond bezig om alle gekregen spullen in te schrijven en op te bergen. Op woensdagmiddag worden de foto’s ‘beschreven’ en dus van tekst voorzien. Gerrit: ”Het leuke is dat de een dit weet te vertellen en de ander dat, zodat je er achter komt wat de foto uitbeeldt en waar of wanneer deze is genomen”.

In het museum aan de Dorpsstraat 5, zijn nog steeds de boekjes ‘Zoiets vergeet je niet’ van het Oranje Comité en ’Vrijheid is voor geen geld te koop’, uitgegeven vanwege de viering van 75 jaar bevrijding, te verkrijgen.
Het museum is geopend op woensdag van 14.00 tot 16.00 uur en op de 1e en 3e zaterdag van de maand van 14.00 tot 16.00 uur. Voor leden en donateurs ook op de maandagavonden van 19.00 tot 21.30 uur.
Voor actuele informatie over openingstijden en activiteiten raadpleegt u www.ovmb.nl en www.facebook.com/HistorischBleiswijk.