“Ik hoop nog eens een boekje te schrijven over mijn periode in Bergschenhoek”

Afscheid pastoraal werker Jan den Toom van Hervormde Gemeente

Bergschenhoek - Dankzij de versoepelingen die nu gelden, kon dinsdag 8 juni een redelijk aantal gemeenteleden van de Hervormde Gemeente Bergschenhoek afscheid nemen van pastoraal werker Jan den Toom, inmiddels 63 jaar. Hij wil het wat rustiger aan gaan doen, maar blijft nog wel anderhalve dag per week hetzelfde werk doen in zijn woonplaats Giessen Oudekerk.

John Hofman

Na een kopje koffie met iets lekkers te hebben genuttigd, heette wijkouderling Piet van der Gaag de aanwezigen van harte welkom in de Hervormde kerk. In zijn welkomstwoord memoreerde Piet de werkperiode van Jan den Toom. “Negen jaar heb je je in de breedste zin van het woord ingezet voor onze kerkgemeenschap. Die inzet hebben we enorm gewaardeerd”, aldus Piet. “Het was een genoegen om met jou in de kerkenraad en in de gemeente te mogen samenwerken.”
Jan had een veelomvattende en veelzijdige taak binnen de gemeente. Zo was hij een trouwe bezoeker bij ouderen en niet alleen bij hen, maar ook bij de overige gemeenteleden. Die bezoeken werden zeer op prijs gesteld. Den Toom was tevens voorganger bij rouwdiensten. Daaraan vooraf ging dan een stukje pastorale zorg en begeleiding voor ouderen en zieken. Tevens gaf hij leiding aan de 60+ ouderenmiddagen. Tijdens de coronaperiode hield hij online-ouderen gesprekskringen. Van een door Jan samengestelde instructiemap konden zowel wijkouderlingen, bezoekzusters en -broeders gebruik maken. Van der Gaag bedankte hem voor zijn tomeloze inzet. “Je wist je daarbij geïnspireerd en gesteund door de werking van de Heilige Geest.”

Cadeau

Uiteraard liet men Jan niet gaan zonder hem een mooi cadeau te overhandigen waarvoor een inzamelingsactie was gehouden in de Hervormde Gemeente: een prachtig beeldje, dat de verbondenheid symboliseert in de vorm van twee mensen die elkaar de hand schudden. Het beeldje kreeg dan ook de titel ‘De handdruk’. Echtgenote Corrie was uiteraard ook aanwezig. Zij kreeg een mooi boeket bloemen. Als verrassing ontving Jan nog een enveloppe ‘met inhoud’. Een symbolische cheque met het restbedrag van het ingezamelde geld, naar eigen keuze te besteden.
In zijn dankwoord haalde Jan aan dat de wereld op zich in toenemende mate onzekerder was geworden. “Vroeger was alles zogenaamd beter”, wordt er vaak gezegd, “maar is dat wel zo?”
Terugkijkend op zijn periode in Bergschenhoek constateert hij dat God er altijd voor hem is geweest. “Ik tel mijn zegeningen…", verwijzend naar Psalm 77. “Ik mag dan wel vertrekken, mijn werk gaat gewoon door en ik laat het in het volste vertrouwen over aan mijn opvolger. Ik wil u allen een belofte doen: Ik hoop nog een keer een boekje te schrijven met daarin mijn belevenissen in deze gemeente en dan kom ik het zelf overhandigen."
Hierna werden nog enkele filmpjes vertoond met een persoonlijk dankwoord van enkele ouderen uit de gemeente. Na het officiële gedeelte was er nog een gezellig samenzijn.