In het Recreatieschap Rottermeren zien we ruiters, paarden, honden, hondenbezitters, wandelaars, hardlopers, All Terrain Bike fietsers en andere sportieve mensen op de goed verzorgde paden. Ik wil met dit schrijven de gebruikers van het gebied bewuster maken van op de loer liggende gevaren, met name door onwetendheid over andermans hobby en/of sport.
Iedereen heeft natuurlijk het recht om zich op alle paden te begeven, er zijn echter wel “voorkeurspaden” voor bijvoorbeeld wandelaars, fietsers en ruiters met paarden.
Ruiters komen regelmatig wandelaars (al of niet met hond), hardlopers en mountainbikers tegen op de ruiterpaden. Op zich geen probleem ware het niet dat, hoe goed de ruiter zijn paard ook onder controle meent te hebben, een paard of pony van nature een vluchtdier is dat van gewicht kan variëren tussen 250 kg (pony) en pakweg 800 voor de zware paarden. Als een paard schrikt en oncontroleerbare bewegingen gaat maken (bokken, steigeren) kan de ruiter zomaar worden afgeworpen en het paard op de vlucht slaat, vaak in volle galop. Ook al blijft de ruiter in het zadel, dan gebeurt het vaak dat de controle volledig weg is en het paard over de paden of door het gras dendert.
Hoe kunnen we met zijn allen dit soort ongewenste zaken voorkomen. Uiteraard is het beter (maar niet verboden!) dat hondenbezitters, wandelaars en fietsers niet op de ruiterpaden komen. Mocht je in de verte een paard aan zien of horen komen op het ruiterpad, blijf dan zichtbaar voor het paard en ga vooral niet tussen de struiken staan. Als u verdekt opgesteld staat dan betekent dat voor een paard gevaar en gaat het op de noodrem of op de vlucht.
Heeft u uw hond goed onder controle en is hij paarden gewend dan is er weinig aan de hand en mag hij/zij gerust los lopen. Vertoont de hond aanvallend, vaak blaffend, gedrag pas dan op dat het paard niet uithaalt met een hoef. Eén trap kan al dodelijk zijn voor dier en mens. Jonge, speelse of aanvallende honden kunnen beter aangelijnd zijn.
Verzoek aan hondenbezitters: graaft uw hond een gat op het ruiterpad? Direct dichtmaken aub.
Ouders met kinderen… informeer uw kinderen alstublieft dat ze niet zomaar op een paard of pony af kunnen lopen om te gaan aaien of iets dergelijks. Graag eerst vragen aan de ruiter.
Nog enkele verzoeken: fietsers, joggers, motorrijders en automobilisten: graag rustig rijden in het gebied, met name bij nadering van de oversteekplaatsen van paarden, fietsers en wandelaars. Motorrijders en automobilisten met sportieve uitlaten onder hun voertuig: gebruik het gebied niet als test-/racebaan. Ruiters en menners verzoek ik om niet op fiets- of wandelpaden te rijden zonder goede reden. Mest je paard of pony op fietspad of wandelpad? Stap af en schuif het tenminste aan de kant.
Bedankt voor uw aandacht en wellicht tot ziens langs de ruiterpaden in recreatiegebied de Rottemeren!
Wie in contact met mij wil komen, kan de redactie benaderen.

John Kardolus
Bleiswijk