De gemeente Lansingerland samen met Renewi zien de bewoners van Lansingerland als makkelijk te verkrijgen inkomsten met het innen van afvalstofheffingen. Door de privatisering van de gemeentelijke afvalinzameling en -verwerking zijn de kosten enorm gestegen. Omzet die voorheen werd toegerekend aan de gemeente draagt daardoor nu bij aan de omzet en winsten van particuliere afvalverwerkingsbedrijven. Deze particuliere bedrijven verdienen ook nog eens flink aan het hergebruik van afval.
De gemeente ziet ons, burgers, niet als inwoners maar als klanten. Een heilloze denkwijze (markt tenzij…) die al jaren voortwoekert bij de gemeente. Wij zijn klanten van een staatsbedrijfje. Was dat maar zo, dan kon je klagen en je gelijk krijgen. Ze behandelen je als verdienmodel en klagen helpt niet. De gemeente wint altijd! Onder het motto “Samen halen we er alles uit” worden de tarieven voor het betalen van het scheiden van afval op slinkse wijze opgehoogd. Het zogenaamde scheiden van afval is een drogreden om via de gemeentelijke belasting het geld uit onze zakken te kloppen onder het verborgen motto: “Samen halen we alles uit je portemonnee”.
Door de invoering van dit nieuwe afvalbeleid zijn de gemeentelijke belastingen in een jaar tijd met ruim 18% gestegen. Het is dan ook begrijpelijke dat met een dergelijke exorbitante prijsstijging sommige burgers van Lansingerland hun afval elders dumpen.
Veel huishoudens in Lansingerland hebben inmiddels achter hun raam een waarschuwingsposter voor inbrekers geplakt met de tekst: “Beste inbrekers, hier valt niets meer te halen. De gemeente Lansingerland is al langs geweest”.
Nog even en de inwoners van Lansingerland raken aan de bedelstaf en komen dan in aanmerking voor ontwikkelingshulp om hen in de eerste levensbehoeften te kunnen voorzien. Of moet koningin Màxima een microkrediet voor een grote groep inwoners van Lansingerland gaan regelen.
De gemeente Lansingerland is de weg kwijt, omdat de gemeente zichzelf is gaan beschouwen als een bedrijf. “Het politieke bedrijf”. Dat is het niet. Als de politiek een bedrijf was ging het elke dag failliet. Schrap het “klant denken”. Introduceer het inwoner denken.

Arnold van der Kraan
Bleiswijk