Meer natte natuur bij de Klapwijkse Knoop

De Groenzoom heeft zich in enkele jaren ontwikkeld tot een belangrijk gebied voor weidevogels. Veel fietsers en wandelaars genieten hier elke dag van. Er zijn echter nog meer rustige plekjes waar de natuur nieuwe kansen krijgt, zoals bij de Klapwijkse Knoop. Mede door de inzet van vrijwilligers van Natuur- en Vogelwacht Rotta is hier een kleine natuurparel ontstaan.

“Het is een klein, maar heel waardevol gebied voor vogels, insecten en kleine zoogdieren”, vertelt Jaap van Lien van Rotta. "Dit najaar worden de bestaande poelen uitgediept en zelfs een nieuwe poel gegraven. Natte natuur draagt bij aan de biodiversiteit en past goed in ons landschap."

Ecologische verbindingszone

Ingesloten tussen de drukke provinciale wegen N470 en N471 en het spoor van de RandstadRail ligt sinds enkele jaren een natuurgebiedje van ruim één hectare groot. Op de plaats van een voormalig glastuinbouwbedrijf aan de Klapwijkseweg is een waardevolle groenstrook ontstaan. Het is niet groot, maar wel belangrijk vanwege de ligging. Het vormt namelijk een ecologische verbindingszone tussen de Bergboezem en de polder bij Oude Leede met de Groenzoom langs de Meerweg in Berkel en Rodenrijs. Het is een verbindende groene schakel en functioneert als trekroute en als (tijdelijk) leef- en voortplantingsgebied voor dieren. Bij de Klapwijkse Knoop zijn zowel stukjes moeras en poelen, maar ook wat grasland en struweel te vinden. De gemeenteraad van Pijnacker-Nootdorp wijzigde in 2019 de bestemming van deze locatie in Recreatie met de aanduiding Natuur. Hiermee is de natuurbestemming voor lange tijd verzekerd.

Werkzaamheden

Sinds 2017 werken Rotta-vrijwilligers regelmatig in het gebied. Jaap: “We zijn begonnen met het maaien van de gras- en rietstroken. Ook houden we de randen van het struweelbosje open. Dat is ieder jaar één of twee keer nodig om te voorkomen dat alles dichtgroeit.” Aan de randen van het terrein zijn wat kleine bomen en besdragende struiken geplant, zoals meidoorns. Om het gebied voor publiek beter toegankelijk te maken, is met houtsnippers een natuurpad aangelegd. In het gebied zijn volop vogels te horen en te zien, zoals fitis, tjiftjaf, groenling, winterkoning, rietzanger en kleine karekiet. Ook is een reigerkolonie vlakbij. In de poelen leven bruine kikkers en gewone padden en mogelijk kleine watersalamanders. Onder de Klapwijkseweg is bij de aanleg meteen een veilige oversteekplaats voor amfibieën gemaakt in de vorm van een tunnel onder het wegdek.
Tijdens de droge periodes in de afgelopen jaren kwamen de bestaande poelen bijna of zelfs helemaal droog te staan. Op voorstel van Rotta hebben de beheerders van de Groenzoom toestemming gegeven om de poelen uit te diepen en nog een poel te graven. Het werk zou al in januari dit jaar gebeuren, maar door de vele regen zouden de zware machines te veel schade aanrichten. Het werk gebeurt nu dit najaar en dat is gunstig, want je schept dan ook geen kikkers in ruststand uit de poelen, volgens Jaap. Voor wandelaars is het gebied bij de Klapwijkse Knoop het hele jaar open.