Samen Lansingerland: de Formulieren Brigade

Lansingerland - Sinds een aantal jaren helpen de vrijwilligers van de Formulieren Brigade van Welzijn Lansingerland inwoners met het doen van hun belastingaangifte. Ook dit jaar hebben de vrijwilligers gedurende de maanden maart en april in de drie kernen inwoners kunnen helpen.

Bij Welzijn Lansingerland stonden er in januari twaalf vrijwilligers op de Formulieren Brigade lijst. Helaas besloten drie vrijwilligers na dertien jaren trouwe dienst te stoppen. Ton, Wilma en Nel hartelijk dank voor al jullie inzet! Gelukkig reageerden er drie enthousiaste nieuwe vrijwilligers op een oproep in de Heraut en wilden twee nieuwe vrijwilligers van het Samen Doen spreekuur ook wel inwoners helpen met het invullen van de belastingaangifte 2020. Zo konden veertien vrijwilligers in de drie kernen wekelijks de inwoners helpen.

Storing

Inwoners konden bellen of mailen en werden dan door de vrijwilligers van de Front Office van Welzijn Lansingerland ingepland. Vrijwilliger Paul coördineerde dit perfect. Door corona moesten de spreekuren aangepast worden. Alles op 1,5 meter afstand, desinfecteren, mondkapjes op en af. Gelukkig hebben we na de landelijke verkiezingen van 17 maart van de gemeente spatschermen te leen gekregen, zodat vrijwilligers en inwoners nog veiliger te werk konden gaan.
Elke woensdagochtend zaten er drie vrijwilligers in Berkel en drie in Bergschenhoek en elke vrijdag drie in Bleiswijk. De eerste week was er helaas een landelijke storing van de website van de Belastingdienst waardoor van 30 inwoners hun afspraak verzet moest worden. Leuker konden ze het niet maken… Uiteindelijk hebben 143 inwoners zich aangemeld en zijn er 132 inwoners geholpen, 55 in Bergschenhoek, 45 in Berkel en Rodenrijs en 32 in Bleiswijk.

Samen doen spreekuur

De vrijwilligers komen, als corona het toelaat, nog één keer bij elkaar om te evalueren met hun coördinator en afscheid te nemen van de drie vrijwilligers die gestopt zijn. Vijf van hen hebben dan een jaar ‘pauze’ de andere negen vrijwilligers gaan gewoon verder als vrijwilliger van Het Samen Doen spreekuur. In dát spreekuur worden inwoners met vragen op het gebied van uitkeringen, belastingen, toeslagen, regelingen en formulieren geholpen. Het Samen Doen spreekuur is een samenwerking van Kwadraad en Welzijn Lansingerland. Inwoners kunnen daar het gehele jaar terecht. Op dit moment is er alleen een Samen Doen spreekuur in gebouw De Stander in Bergschenhoek op donderdag 9.00-10.30 uur. Maar zodra corona het toelaat opent ook een Samen Doen spreekuur in de Leeuwerik in Bleiswijk op maandag van 13.00-14.30 uur. Hopelijk kan dat in juni; houdt in elk geval de lokale media hiervoor in de gaten. Aanmelden voor het Samen Doen spreekuur kan via 010 - 522 55 45 of inloop@spreekuursamendoen.nl

Samen Lansingerland

De Formulieren Brigade is een voorbeeld van vrijwilligers die de inwoners van Lansingerland gratis willen ondersteunen. Er zijn veel mogelijkheden en initiatieven. Blijf niet zelf worstelen met vragen en kijk op www.samenlansingerland.nl. Daar vind je de vrijwilligersorganisaties: er is er altijd wel één bij waar je je vraag kunt stellen en ze je verder kunnen helpen.
Je bent echt niet de enige die even een steuntje in de rug nodig heeft. Samen Lansingerland is bereikbaar via telefoonnummer 010 - 3101012 of per mail info@samenlansingerland.nl