Motie over bevriezen grondprijzen voor sociale huurwoning verworpen

Hanneke Vliet Vlieland van 3B Wonen wil betere samenwerking met gemeente

Lansingerland – Marktconforme grondprijzen leiden tot hogere kosten om sociale huurwoningen te bouwen. De oppositie wil daarom met een tussentijdse motie de grondprijs bevriezen op het niveau van 2020. De coalitiepartijen denken dat de beoogde aantallen sociale huurwoningen toch wel gebouwd kunnen worden, en wil geen extra geld toeleggen op sociale woningenbouw.

Freek J. Zijlstra

Tijdens verschillende polls in het afgelopen half jaar gaven lezers duidelijk aan dat er meer sociale huurwoningen, èn woningen voor starters en senioren gebouwd moeten worden. Een behoorlijk percentage is bovendien van mening dat zo nodig een gedeelte van de Eneco-gelden gebruikt kan worden om dat mogelijk te maken. Vlak nadat uit de meerjarenplannen blijkt dat corporatie 3B Wonen de komende 10 jaar zeker 1.000 huurwoningen wil gaan bouwen, wordt duidelijk dat de grondprijzen fors zullen toenemen. Wie betaalt de rekening?

Stevige kop koffie

Naar aanleiding van de discussie die op woensdag 7 april jl. in commissie Algemeen Bestuur plaatsvond over de brief van het college van b. en w. over het verhogen van de grondprijzen, sprak een zeer teleurgestelde Hanneke Vliet Vlieland, directeur-bestuurder van 3B Wonen, op donderdag 22 april jl. de gemeenteraad aan het begin van de vergadering toe. Ze merkt dat er nogal wat misvattingen over 3B Wonen bestaan, en die wil ze graag wegnemen.
Elke nieuwe huurwoning is minimaal 25 jaar na opleveren beschikbaar in de sociale huursector. Er worden nauwelijks woningen door verkoop afgestoten. Van de huren in de sociale huursector wordt zo’n 75% afgetopt tot de laagst mogelijke huurgrens van dat moment. Daardoor gaat de terugverdiencapaciteit omlaag. Dat kan alleen als daar een gematigde grondprijs tegenover staat. “Wat mij persoonlijk steekt is dat er gedacht wordt dat het vermogen van 3B Wonen géén maatschappelijk geld is! Uit de huuropbrengsten, die over het algemeen opgebracht worden door huurders met kleine inkomens, moet het onderhoud bekostigd worden, versterken we de leefbaarheid van de directe woonomgeving en investeren we ook nog eens in nieuwbouw ván en vóór inwoners van Lansingerland! Het is ons doel om veerkrachtige wijken te scheppen met betaalbare huurwoningen van hoge kwaliteit. Dát is onze maatschappelijke activiteit! Wij willen daarom bij alle plannen die gemaakt worden vanaf het begin strategisch aan tafel zitten. Ik nodig beide wethouders uit voor een gesprek tijdens een digitale kop koffie om de lucht te klaren en voortaan beter samen te werken,” aldus Hanneke Vliet Vleiland.

De motie

Petra Verhoef (PvdA) diende met steun van de andere oppositiepartijen WIJ Lansingerland, D66 en GroenLinks een motie Vreemd aan de orde in, naar aanleiding van de Kaderbrief ‘Grondprijzen 2021’ van 16 maart jl., waarin het college een prijsverhoging van ongeveer 40% van de grondprijzen voor sociale woningbouw vaststelt. Daarbovenop kondigde het college voor 2022 nóg eens een prijsverhoging aan, die ten opzichte van 2020 een toename van 60% zou betekenen.
De directie van 3B Wonen heeft op 30 maart jl. een reactie gestuurd. De woningcorporatie had hier niet op kunnen anticiperen en een meerjarenraming gemaakt op basis van de grondprijzen van 2020 en daar alleen de jaarlijkse indexatie op toegepast.
Het gevolg is dat 3B Wonen voor de nu afgesproken 1.000 te bouwen sociale huurwoningen in de komende jaren met een kostenstijging van ongeveer € 6 miljoen zal worden geconfronteerd. Dat betekent bij een gelijkblijvende investeringsruimte dat er minder woningen gebouwd kunnen worden òf dat het ten koste gaat van de duurzaamheid, de kwaliteit of de betaalbaarheid van de woningen.
De PvdA-fractie constateert dat een stijging van de grondprijzen averechts werkt op het verminderen van het tekort aan sociale huurwoningen. De motie roept het college daarom op de verhoging van de grondprijzen voor sociale woningbouw tot en met 2024 te handhaven op het niveau van 2021 (m.u.v. de jaarlijkse indexatie) en dan zo mogelijk te herzien.

Politieke steun

De andere kleine oppositiepartijen steunden de motie. Selgei Gabin (GroenLinks) vindt dat het college de actuele situatie mee moet wegen. “Het college was net zo goed bezig. De prijsverhoging schept een ongunstig klimaat voor de sociale woningbouw!” Ook Erik Jonker (D66) is van mening dat sociale woningbouw de hoogste prioriteit moet hebben en daar alles aan gedaan moet worden om dat mogelijk te maken. Petrine van Olst (WIJ Lansingerland): “Bij de sociale woningbouw moet een inhaalslag gemaakt worden. Verhoging van de grondprijs staat daar haaks op. Voortschrijdend inzicht zou tot een aanpassing en een tussenstap moeten leiden, zodat samen met 3B Wonen de gestelde doelen gehaald kunnen worden.”

De coalitie: Marktconforme prijs

Jurjen Dieleman (ChristenUnie) “De raad stelt nota’s vast en die moeten we ook gebruiken bij de keuzes die we maken. Het college heeft een keuze gemaakt die goed past binnen het grondbeleid. Er zijn goede redenen om marktconforme prijzen te hanteren. We hadden het verhogen van de grondprijzen al veel eerder moeten doen.” Daar is Matthijs Ruitenberg (CDA) het wel mee eens. “Marktconform zouden de prijzen nóg hoger moeten zijn.” Als zich concrete problemen zouden voordoen, dan moeten gemeente en 3B Wonen daar samen uit komen, eventueel via een garantstelling, vindt Ruitenberg. Ed van Santen (VVD) stelt simpelweg vast dat het college uitvoering geeft aan het afgesproken beleid middels de aangenomen nota over grondprijzen. “De vrees dat er minder sociale woningen zouden worden gebouwd, is met het oog op de hoeveelheid woningen die in de regio bij hogere grondprijzen worden gebouwd, onterecht.” Johan Philippens (Leefbaar 3B) wijst er op dat elke sociale huurwoning de gemeente € 58.000 kost. “Dat is best pittig. We gaan niet nog eens € 7.000 per woning toeleggen, als dat niet nodig is om de gestelde doelen te halen, namelijk dat we voor alle inwoners bouwen. We hebben niet voor niets met elkaar de nota grondbeleid vastgesteld, Dat is niet om 3B Wonen te pesten, maar verantwoord met de lokale belastinggelden om te gaan.”
De motie werd verworpen.