De hovenier

In de verhalen over Pasen in de Bijbel wemelt het van de misverstanden. Juist die misverstanden laten zien dat niemand rekende op Jezus’ opstanding. Zelfs de leerlingen van Jezus herkennen Hem niet of zien Hem aan voor iemand anders. Zo ook het verhaal dat Johannes in zijn evangelie vertelt. Als enige van de vier evangelisten vertelt hij over de ontmoeting tussen Jezus en Maria van Magdala. In haar verwarring over het feit dat het graf leeg is, vraagt ze aan Jezus waar ze Hem gelegd hebben. ‘Want’ – zegt Johannes erbij - ‘ze dacht dat het de tuinman was’.
De lente is de tijd waarin er veel getuinierd wordt. Vorig jaar was er door de lockdown bijzonder veel aandacht voor de eigen tuin. De hoveniers konden het werk nauwelijks aan. In het Midden-Oosten zijn tuinen niet erg gebruikelijk. Integendeel, ze zijn heel bijzonder. Het klimaat is droog, de grond is stoffig, regen kan zeldzaam zijn. In het Arabisch heeft het woord ‘tuin’ een bijzondere klank: het is hetzelfde woord als voor ‘paradijs’. Dat is waar het hele idee van het paradijs vandaan komt. Paradijs betekent stromend water in een woestijn, groene scheuten in droge grond.
De verhalen die vertellen over de allereerste Paasdag spelen zich af in een tuin. Daarmee herinneren ze aan het begin van de Bijbel, waar het ook gaat over een tuin, de hof van Eden. Ook daar ontmoeten we twee mensen. Adam en Eva. Geroepen om hovenier te zijn. Maar voor de Bijbel een paar bladzijden verder is, woekert het onkruid overal. Haat en nijd, list en bedrog, moord en doodslag. Het paradijs wordt onbewoonbaar. Daarom is het veel meer dan toevallig dat Johannes hier van Maria vertelt dat ze dacht dat Jezus de hovenier was. Gekomen is Hij om het onkruid in deze wereld te verwijderen en het zaad te zaaien van Zijn liefde.
We vieren dit jaar opnieuw Pasen in een wereld die nog steeds grotendeels in lockdown is vanwege corona. En dat niet alleen, het onkruid van haat en racisme, van geweld en discriminatie, van misbruik en egoïsme woekert nog steeds voort. Maria had het nog niet zo gek gezien. Pasen vertelt ons inderdaad van de hovenier: Jezus Christus. Hij kwam om het onkruid aan te pakken. Niet alleen in deze wereld maar ook in de tuin van mijn leven, waar van alles groeit wat er niet hoort. Waar Hij de ruimte krijgt om dat te doen, keert het paradijs terug. Daar bloeit het leven op!

Arjen Terlouw
Predikant Herv. Gemeente Bergschenhoek