Leerling Melanchthon bereidt zich voor op Internationale Filosofie Olympiade

Bergschenhoek - Rick Wierenga (18) deed mee aan de tiende editie van de Nederlandse Filosofie Olympiade. Dit is een wedstrijd waar middelbare scholieren die kennis hebben van filosofie, aan kunnen meedoen. Deelnemers mogen een onderwerp kiezen van een vooropgezette lijst en krijgen dan beperkt de tijd om een essay te schrijven waarin zij hun filosofische kennis toepassen. Rick won deze wedstrijd met een stukje over de ethiek van kunstmatige intelligentie. Hij mag nu door naar de Internationale Filosofie Olympiade die tussen 20 en 23 mei zal plaatvinden.

Gemma Karsemeijer

Rick, die nu in zijn examenjaar zit, heeft een grote interesse in programmeren. Hoewel er geen ICT-vakken worden aangeboden op zijn school, heeft hij zichzelf aangeleerd hoe hij moet programmeren. Hij vertelt dat er veel gratis lesmateriaal van universiteiten online staat, waardoor hij heeft kunnen leren programmeren. Op deze manier leerde hij ook het programmeren van intelligente systemen. Hij vindt het enorm belangrijk dat er op een ethische manier gebruik wordt gemaakt van kunstmatige intelligentie. Daarom heeft hij er ook voor gekozen om, naast zijn natuur- en techniekprofiel, filosofie te volgen als vak op het vwo.
“Ethiek en kunstmatige intelligentie zijn twee onderwerpen die ik allebei leuk vind, dus ik was heel blij dat ik die kon combineren in de Nederlandse Filosofie Olympiade”, vertelt hij. En dat hij dit allebei interessant vond en er allebei verstand van had, scheen door in zijn essay, want Rick won de wedstrijd. Deze olympiade had een druk programma: eerst kregen de scholieren op vrijdagavond een lezing. De volgende ochtend kregen ze een lijst met citaten in een email toegestuurd. Aan de hand van deze citaten moest in drie uur tijd in het Engels een essay geschreven worden van minstens 600 woorden. Na deze drukke ochtend volgden er nog allerlei workshops en tenslotte werd er bekend gemaakt wie de beste essays hadden geschreven. Helaas allemaal online, vanwege corona.

Internationale Filosofie Olympiade

Net als de Nederlandse Filosofie Olympiade is de Internationale Filosofie Olympiade volledig online. Het programma zal er vergelijkbaar uitzien als de Nederlandse: er zullen weer onderwerpen gegeven worden waar de deelnemers uit kunnen kiezen en de deelnemers zullen weer zo’n drie uur de tijd krijgen om een essay in elkaar te zetten. Voorbereiden op de wedstrijd is moeilijk: de deelnemers weten immers niet van tevoren uit welke onderwerpen ze gaan kunnen kiezen. Daarom blijft het bij een wat algemene voorbereiding.
“Wat ik nog wel ga doen, is een boek over filosofie lezen in het Engels, zodat ik wat meer achtergrondkennis heb”, vertelt hij. Toch heeft Rick al aardig wat filosofische kennis die hij heeft opgedaan op Melanchthon Bergschenhoek. Hij wil dan ook zijn filosofiedocent meneer Bahorie bedanken voor de kans om mee te doen aan de olympiade.
Rick zit nu in vwo 6 en doet dit jaar eindexamen. Hij hoopt wiskunde of natuurkunde aan de TU Delft te gaan studeren nadat hij klaar is met zijn vwo.