De strijd tegen ondermijnende criminaliteit

Lansingerland - Ondermijning en de uitdagingen voor de gemeente Lansingerland om zware criminaliteit te weren, was het thema van de ontmoeting van burgemeester Pieter van de Stadt, Mirjam Bikker (nr 3, TK-lijst ChristenUnie) en Kees-Willem Markus (fractievoorzitter ChristenUnie Lansingerland).

Bewustwording van en ondersteuning voor ondernemers die gemakkelijk benaderd worden in het criminele circuit, voldoende expertise in de gemeentelijke organisatie en de politie. Burgemeester Van de Stadt liet zien wat de gemeente Lansingerland doet in de strijd tegen ondermijning. De gemeente Lansingerland noemt als belangrijke ontwikkeling in het veiligheidsdomein de kleinere afstand tussen de onder- en bovenwereld. Daarom is door de driehoek bestaande uit burgemeester, politie en openbaar ministerie stevig ingezet op het tegengaan van ondermijning. De gemeente investeert hierin met capaciteit, bewustzijn en bestuurlijke maatregelen. Burgemeester Van de Stadt: “We zien ondermijning op de meest uiteenlopende plaatsen en in diverse sectoren. Van woningen, bedrijfspanden tot aan schuren. Ik geloof in een integrale aanpak. Momenteel zien we met elkaar nog maar een topje van de ijsberg als het gaat om ondermijning. Met de gemeente in de regierol zorgen we dat de partners in de keten goed samenwerken en kunnen we de ondermijnende criminaliteit steeds beter terugdringen. Ik ben dan ook voorstander dat vanuit landelijk geïnvesteerd wordt in ondermijningsteams bij gemeenten.”

Meer wijkagenten

Mirjam Bikker (ChristenUnie) benadrukte dat de aanpak van drugscriminaliteit, uitbuiting en andere vormen ondermijning een zaak van politie, gemeente maar ook ondernemers is. “Heftige criminaliteit raakt de hele samenleving. Alleen samen kunnen we criminele activiteiten weren. Sommige sectoren zijn extra kwetsbaar om benaderd te worden, zoals horeca of boeren en tuinders met ruimte. Dan is het belangrijk dat ze wijkagenten of de gemeente makkelijk vinden met hun vermoedens of zorgen. De ChristenUnie investeert in meer wijkagenten, zodat de weg naar de politie of gemeente gemakkelijk gevonden wordt.”

Stevige aanpak noodzakelijk

Kees-Willem Markus (ChristenUnie Lansingerland) is er blij mee dat ondermijning in Lansingerland stevig wordt aangepakt. “Een thema waar je op voorhand weinig van weet en niet erg aansprekend is. Als je, je verdiept in dit thema besef je hoe vaak onderwereld en bovenwereld met elkaar verweven zijn en dat stevige aanpak noodzakelijk is. Het alleen oppakken als gemeente is daarin eigenlijk niet te doen. Meer financiële middelen vanuit het Rijk zijn dan ook noodzakelijk. Daarom ben ik blij dat de we als ChristenUnie hier landelijk fors op inzetten.” Onderzoek van ZLTO wijst uit dat een op de vijf agrariërs weleens iemand aan de deur heeft gehad die zijn bedrijfsgebouw zou willen gebruiken. Waar het vermoeden was dat het om drugs ging. “Ik wil naast die boeren en tuinders staan. Dat ze bij leegstand of plannen voor verandering of beëindiging van het bedrijf in de overheid een bondgenoot vinden. Daar reserveren we geld voor.”
Mirjam Bikker over de aanpak in Lansingerland: “Vandaag heb ik veel gezien. De gemeente Lansingerland maakt het mensen gemakkelijk om hun vermoedens te melden. Dat helpt enorm voor de bewustwording. Alleen samen kunnen we de zware criminaliteit weren en Lansingerland werkt daar hard aan. Als ik in de Tweede Kamer gekozen wordt zet ik me daar heel graag verder voor in!”