CDA-Kamerlid van Dam prijst Buurttoezicht Lansingerland

Lansingerland - De rechtstaat moet mensen beschermen en ze niet dwarszitten. Dat was de boodschap van Chris van Dam, nummer 47 op de lijst van het CDA tijdens het CDA web-café Lansingerland, waarbij hij ook Buurttoezicht Lansingerland prees voor het goede werk dat zij doen.

Het huidige Tweede Kamerlid ging ook in op zijn ervaring als voorzitter van de parlementaire onderzoekscommissie toeslagenaffaire. Door het falen van de rechtstaat kregen tienduizenden ouders ten onrechte het stempel fraudeur, waardoor er forse schulden ontstonden en gezinnen kapot gingen. Van Dam wil met een voorkeurscampagne weer in de Tweede Kamer komen en presenteerde daarom een pamflet om de rechtstaat te herstellen. “Als je de verhalen hoort van die ouders, dan is het op alle fronten enorm misgegaan”, vertelde hij met een emotionele ondertoon. “Als je hoort dat ouders daardoor geen geld meer hadden voor eten, dat is verschrikkelijk.” De afschuwelijke verhalen zijn voor het Kamerlid dan ook een belangrijke drijfveer om zich in te zetten voor een rechtvaardige samenleving. “Onze rechtstaat is op papier fantastisch, maar in de praktijk hapert het. Recht doen, daar gaat het om. De rechtstaat kan en moet beter.”
Tijdens het web-café sprak Van Dam, voorheen werkzaam als politieagent en officier van justitie, lovend over Buurttoezicht Lansingerland. Als Kamerlid heeft hij zich ingezet om de opzet daarvan verder te verbeteren. “De politie en boa’s kunnen niet zonder burgers die alert zijn. Wij moeten het samen doen.” Karel Neelis, oprichter van Buurttoezicht Lansingerland, beaamde de woorden van het Kamerlid. “We hebben elkaar in 2017 ontmoet, waarna we met de steun van Van Dam hier in Lansingerland het eerste congres voor Buurttoezicht hebben gehouden. Dat heeft voor een verdere professionalisering gezorgd hier en elders in het land. Zo hebben wij inmiddels tientallen appgroepen en kunnen we echt een bijdrage leveren aan een veiliger Lansingerland. Dat is mede dankzij het CDA van Van dam."

Strijd tegen criminaliteit

Tijdens het web-café keek Van Dam al verder naar een volgende rol. “Burgerparticipatie is ontzettend belangrijk en waardevol. We hebben te maken met ondermijning, bijvoorbeeld op industrieterreinen waar ineens een autogarage komt. Iemand van buurttoezicht zou best eens kennis kunnen gaan maken en wat rond kunnen vragen. Vaak weten andere garages wel van elkaar wie ze zijn, omdat het bekenden of bijvoorbeeld oud-werknemers zijn die iets nieuws beginnen. Als het dan iemand met foute bedoelingen is, dan voelt die zich wel meteen bekeken.”
Volgens Neelis en ook CDA-fractievoorzitter Lansingerland Matthijs Ruitenberg is dat een interessante gedachte. “Dat zou zeker kunnen helpen in de strijd tegen zware criminaliteit”, aldus de laatstgenoemde. “Maar er moeten ook meer wijkagenten in Lansingerland komen. Er zijn wel voldoende wijkagenten in de regio, maar de verdeling over de regio is niet conform het uitgangspunt van 1 per 5000 inwoners.” Van Dam liet weten het daar in principe mee eens te zijn, maar wees ook op de lastige taak die het korps in Rotterdam heeft. “Denk aan de vele evenementen in de stad. Flexibiliteit moet er wel zijn.”