Dana wint voorronde Nationale Voorleeswedstrijd

Lansingerland - Dana van der Enden uit groep 7 van basisschool De Groenehoek in Bergschenhoek is door naar de volgende ronde van de Nationale Voorleeswedstrijd. Zij hoorde gisteren tijdens de digitale prijsuitreiking, georganiseerd door Bibliotheek Oostland, dat ze in maart mag proberen de beste voorlezer van de provincie van Zuid-Holland te worden.

De voorronde verliep wel iets anders dan normaal. Deze keer hadden de leerlingen voorleesvideo’s ingeleverd die door de leerlingen van alle scholen zijn gejureerd. De leerlingen hebben gelet of ze geboeid bleven tijdens het voorlezen, of er goed in de camera gekeken werd, of de voorlezer verstaanbaar was en of het gekozen fragment goed gekozen was. Want als een stukje grappig of spannend is houd je de aandacht lang vast. En dat is heel belangrijk bij voorlezen.

Achtstegroepers huilen niet

Dana had deze onderdelen het beste gedaan. Zij las voor uit het beroemde boek van Jacques Vriens, Achtstegroepers huilen niet. Een medewerker van Bibliotheek Oostland maakte op de winnende school, terwijl alle scholen meekeken met een livestream, bekend wie er gewonnen had. De kandidaten die niet gewonnen hadden, waren dan misschien wel teleurgesteld, maar krijgen nog een oorkonde opgestuurd via school, want per slot van rekening zijn ze wel de voorleeskampioen van hun school geworden. En dat is een flinke prestatie!

Aantal voorlezers en favoriete boeken

Dit jaar hebben in Nederland maar liefst 2.837 scholen hun schoolkampioen aangemeld. Uit onderzoek onder alle jonge deelnemers blijkt dat Rachel Renée Russell en Tosca Menten dit jaar de populairste kinderboekenschrijvers zijn. Dagboek van een muts van Rachel Renée Russell was net als de drie afgelopen jaren het meest gekozen boek om uit voor te lezen.
De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de bibliotheken. Elk jaar nemen duizenden kinderen uit groep 7 en 8 het voorlezend tegen elkaar op. De betrokken organisaties willen met deze wedstrijd aan een breed publiek laten zien dat voorlezen niet alleen belangrijk, maar vooral ook erg leuk is. De Nationale Voorleeswedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse Boekenbon.
De landelijke finale van de Nationale Voorleeswedstrijd is op 26 mei 2021. De uiteindelijke winnaar is een jaar lang ‘De Nationale Voorleeskampioen 2021’ en Kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum.

Meer informatie is te vinden op de website: www.denationalevoorleeswedstrijd.nl .