Lilly-Ann: "Het is belangrijk dat jongeren hun stem laten horen"

Bleiswijk - De verkiezingen komen er bijna aan en Lilly-Ann de Zeeuw (21), opgegroeid in Bleiswijk, mag voor het eerst stemmen voor de Tweede Kamer. Eerder stemde ze al voor de gemeenteraadsverkiezingen en de waterschapsverkiezingen. Of ze nu weer gaat stemmen? “Ja, sowieso!”

Door Gemma Karsemeijer

Lilly-Ann studeert Arts, Media and Society aan de universiteit in Leiden, waar ze tegenwoordig ook woont. Als student vindt ze het dan ook belangrijk om haar stem te laten horen, vooral omdat veel jongeren niet stemmen. “Ik heb laatst gehoord dat een half miljoen jongeren niet gestemd had tijdens de laatste verkiezingen. Daar schrok ik van. Ik heb daardoor niet het gevoel dat jongeren goed gerepresenteerd worden, zeker nu met het huidige coronabeleid.” Ze vindt het juist daarom belangrijk dat jongeren hun stem laten horen. Ze legt uit dat stemmen de eerste stap is naar een betere representatie in de Tweede Kamer. “Het lijkt me fijn als alle jongeren er gewoon over nadenken”, zegt Lilly-Ann over het stemmen op 17 maart. Ook vindt ze dat het prima is als iemand besluit om niet te stemmen, als hij of zij er maar over na heeft gedacht. “Maar het moet niet langs je heen gaan.”

Jongeren interesseren in de politiek

Ze vertelt ook dat ze vindt dat informatie over de politiek en stemmen toegankelijker gemaakt zou kunnen worden voor jongeren. Omdat er zoveel jongeren zijn die niet stemmen, zou Lilly-Ann het goed vinden als er meer gedaan zou worden om deze groep jonge stemgerechtigden meer te interesseren om te stemmen. Daarnaast vindt ze het belangrijk dat politici het gesprek met jongeren aangaan, zodat de afstand tussen de politiek en jongeren kleiner wordt.
Wat ze gaat stemmen weet ze nog niet zeker. “Ik probeer daar wel goed onderzoek naar te doen,” vertelt Lilly-Ann, “maar ik twijfel heel erg.” Ze heeft al verschillende kieswijzers gedaan, waaronder die van de Volkskrant. Toch is ze er nog niet helemaal uit. Daarom gaat ze eerst nog even de partijprogramma’s doornemen van de partijen waar ze tussen twijfelt. Ook wil Lilly-Ann kijken op wie ze gaat stemmen. Ze vindt het belangrijk dat vrouwen en mensen van verschillende afkomsten goed worden gerepresenteerd in de Tweede Kamer.
Lilly-Ann neemt ook haar eigen verantwoordelijkheid in het stemproces: ze gaat op 17 maart stemmen tellen in Leiden.